Hopp til innhold

Alene i snøstormen i 42 timer: – Mistet aldri håpet

I nærmere to døgn var Kjell-Harald Myrseth (26) i kjempetrøbbel alene på fjellet. – Jeg tror ikke jeg kunne gjort noe annerledes, sier skigåeren.

Kjell-Harald Myrseth (26) var alene i 42 timer i snøstormen på fjellet.

Her blir den savnede skigåeren funnet på fjellet av redningsmannskapene. Men selv om han ble reddet ned, er hundene hans fortsatt savnet på fjellet.

Tirsdag morgen ble han endelig funnet, om lag ett døgn etter at han utløste nødpeilesenderen sin fra et punkt i fjellområdet mellom Alta og Kautokeino. Totalt hadde det gått 42 timer siden han forstod han var i trøbbel.

NRK møtte Kjell-Harald Myrseth på helsesenteret i Alta tirsdag ettermiddag. Han var da svært sliten, men i god form forholdene tatt i betraktning.

– Da jeg først kom i denne situasjonen kunne jeg neppe ha gjort noe annerledes. Da vinden steg fra kuling til full storm søndag formiddag, var jeg ved et veldig steinete område. Det handlet om å finne en snøskavl og grave en snøhule, forklarer Myrseth.

Kjell-Harald Myrseth

Kjell Harald Myrseth var trøtt og sliten da han møtte NRK tirsdag ettermiddag. Han håper å komme seg på føttene igjen i løpet av et par dager. Myrseth skal da på pub med noen kompiser i Alta, byen der han til daglig er student.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Peileren reddet ham

Etter at både den første og den andre snøhulen ble ødelagt av den sterke vinden, valgte Myrseth å utløse nødpeilesenderen sin. Deretter gravde han ytterligere tre huler, uten mer hell. Da Myrseth endelig ble funnet tirsdag morgen lå han mellom hundene og pulken.

– Nødpeileren reddet mest sannsynlig livet mitt. Men selv om det tok sin tid før hjelpen kom, vurderte jeg aldri å gi opp. Jeg mistet heller aldri håpet.

Kjell Harald Myrseth og Lasse W. Kornmo

Kjell Harald Myrseth (til høyre) var på skitur sammen med kompisen Lasse W. Kornmo. Men kompisen måtte bryte turen nyttårsaften.

Foto: Privat

– Jeg tenkte hele tiden hva som skulle bli mitt neste trekk. For eksempel hadde jeg en plan om å spenne på meg skiene og følge medvinden, om ikke annet for å holde varmen. Alternativt kunne jeg reise meg og bare gå frem og tilbake, forteller Myrseth, som fylte 26 år søndag – samme dag han kom i trøbbel.

Myrseth takker alle som har bidratt i søket etter han. Men han er ikke skremt fra å ta ut på lignende turer senere. Nettopp tanken på alle fremtidsplanene var med på å holde motet hans oppe.

– Men målet for denne turen var jo en slags pub til pub-runde på ski. Turens endemål var her i Alta. Så når jeg kommer ut fra helsesenteret skal jeg ta med meg noen kompiser på pub, smiler Myrseth.

Mannskaper fra Sivilforsvaret gjør klar basen for leteaksjon

Mannskaper fra Sivilforsvaret rigger opp på basen for redningsaksjonen i Eibydalen tirsdag formiddag.

Foto: Marte Lindi / NRK

– Aldri så krevende

Innsatsleder Håvard Martinsen ledet leteaksjonen hele tirsdag fram til kvelden, og forteller om en svært krevende jobb for mannskapene.

Stormen gjorde letearbeidet for politiet vanskelig, under leteaksjon etter savnet skigåer.

Snøen pakka seg inn i skuterne så de stoppet, og når det i tillegg var svært kraftig vind, ble redningsjobben svært vanskelig.

– Jeg har aldri vært med og ledet en leteaksjon som har vært så krevende med tanke på været. Vi har møtt på utfordringer som vi ikke har klart å komme oss gjennom på grunn av en massiv vegg som møter letemannskapene ute. Det er en ny erfaring, og vi må hele tida prøve å finne løsning på problemene som vi står overfor og gjør det beste ut fra situasjonen.

Innsatsleder i politiet Håvard Martinsen

Innsatsleder Håvard Martinsen fra politiet i Alta, forteller at dette har vært den mest krevende redningsaksjonen han har ledet.

Foto: Marte Lindi / NRK

De to hundene i Kjell-Harald Myrseth sitt følge ble i utgangspunktet med tilbake da Myrseth ble hentet av hjelpemannskapet. Men under hjemturen forsvant de. Myrseth sa til NRK i ettermiddag at han håper hundene har vendt tilbake til der de ble plukket opp av hjelpemannskapet, slik han kan finne dem igjen senere.