Hopp til innhold

Aldri sett så mye makrell

– Du kunne dra så mye du ville, sier Oskar Heggelund.

Oskar Heggelund sløyer

Oskar Heggelund fikk seg et godt makrellmåltid i helga.

Foto: Kirsten Heggelund/NRK

– Det var umulig å få ut kroken uten at den tok. Den tok nærmest kroken i lufta, beskriver Oskar Heggelund fra Tromsø.

I helga opplevde han et makrellfiske uten like i Kattfjorden på Kvaløya vest for Tromsø.

Oskar Heggelund

Heggelund har aldri opplevd maken i Nord-Norge.

Foto: Kirsten Heggelund/NRK

– Vi lå der hele helga. Du kunne dra så mye du ville, sier han.

Han har aldri opplevd maken i Nord-Norge.

– I mine yngre dager som fisker sørpå dorget vi etter makrell, men at den går langs land her, og at man kan stangfiske etter den har jeg aldri vært borti, sier han.

Selv om det nærmest bare var å hente makrell i sjøen, tok han ikke mer enn det han trengte for å spise der og da - rett på grillen.

– Den var stor og feit, og da er den egentlig best til koking, men den smakte nydelig, sier han.

At makrellen befant seg i så store mengder i Kattfjorden skjønner han egentlig godt.

– Det var enorme mengder småsild i sjøen. Det hele var kjempegøy å oppleve, sier Heggelund.

Frykter for silden

Ikke alle synes det er like artig med makrell i nordnorske fjorder. Forsker Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet frykter det kan føre til sildemangel.

– Teorien vår er at makrellen spiser opp sildeyngelen, og at sildebestanden er på vei ned i kjelleren, sa han til NRK tidligere i sommer.

Nøttestad er akkurat kommet hjem fra et forskningstokt på makrellbestanden i Norskehavet. Til papirutgaven av Finnmark Dagblad tirsdag sier Nøttestad at det er en veldig stor bestand i år, noe som sammen med gode miljøforhold gjør at makrellen blir presset helt opp til Finnmark.

Nøttestad forteller om makrellrapporter helt fra Øst-Finnmark.

– Det har vært store mengder makrell før, på 60-tallet, 20-tallet og 30-tallet, men aldri slike mengder som dette, sier han til avisa.

Om makrellen er kommet for å bli er for tidlig å si.

Makrell

Makrellen smakte nydelig, forteller Heggelund.

Foto: Kirsten Heggelund/NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark