Her forsyner isbjørnen seg av studentenes mat

– Aldri før har jeg støtt på en isbjørn som har vært så vanskelig å skremme, sier leder som fikk uønsket besøk i teltleir på Svalbard.

Isbjørn invaderte studentleir Svalbard

Isbjørnen klarte blant annet å ta seg inn i metallkassene som inneholdt maten til lærerne i leiren.

Foto: Jonas Beyer Petersen

– Etter å ha skudd mange skremmeskudd uten at bjørnen ble skremt, begynte vi å rope høyt og slå metallspader mot hverandre. Vi skjønte fort at denne bjørnen ikke lot seg skremme med de midlene vi hadde, sier Sigmund Andersen, fagansvarlig for arktisk naturguide-studiet (ANG) på UNIS.

Han og de andre lærerne på studiet har mange års erfaring på Svalbard, og ingen av dem har tidligere opplevd en isbjørn som har vært så vanskelig å skremme.

Det var søndag at gruppen han var ansvarlig for fikk leiren sin invadert av en sulten, ubuden gjest.

Hørte smell fra leiren

Tradisjonen tro startet studentene på ANG skoleåret med en ekskursjon med brekurs. 23 studenter og fire lærere som hadde reist ut på tur forrige torsdag og skulle ligge i leir i ei uke.

Målet med kurset er blant annet å lære studentene om ferdsel på bre, og leiren ble satt opp like ved Nordenskiöldbreen i Billefjorden.

– Mens vi var oppe på breen søndag ettermiddag, hørte en av gruppene med studenter et skudd fra leiren, noe som kan bety at en isbjørn har gått inn i snubletråden vi setter opp når vi forlater leiren, sier Andersen.

Han fikk selv mistanke om at det kunne være en isbjørn ved leiren da han så at en av dagsturbåtene fra Longyearbyen ble liggende svært lenge i ro ved land like ved leiren til studentene.

– Vi samlet sammen alle studentene og gikk rolig ned mot leiren. Et par av lærerne gikk først inn, og så helt tydelig at isbjørnen hadde åpnet flere matkasser i matteltet utenfor leiren og spist innholdet, sier Andersen.

Isbjørn invaderte studentleir

Lars Petter Ugland var med på en av turistbåtene som går mellom Longyearbyen og Pyramiden i Billefjorden, og fikk tatt nærbilder av isbjørnen som romsterte i studentleiren.

Foto: Lars Petter Ugland

Lot seg ikke skremme

Da studenter og lærere kom tilbake til leiren, lå bjørnen rundt 600 meter utenfor leirområdet. Gruppens bjørnevakter holdt øye med bjørnen, og ved totiden på natten var bjørnen tilbake ved matteltet.

– Lærerne hadde våpnene, og når læreren på vakt skyter det første varselskuddet, står også de tre andre opp. Studentene har fått beskjed om å holde seg i teltene om de ikke har vakt, sier Andersen.

Når lærerne innser at bjørnen ikke lar seg skremme, bestemmer de seg for å evakuere til en turisthytte i nærheten.

– Vi samlet oss i en stor gruppe med studentene bakerst, slik at det skulle virke truende på bjørnen, men den lar seg ikke affisere, sier Andersen.

Han forteller at bjørnen aldri opptrådte aggressivt, og bare var interessert i maten som lå ved leiren. besøket bel ikke opplevd som dramatisk for noen, men studentene synes det var både spennende og lærerikt å se hvordan sikringen av leiren fungerte.

Trist å måtte avbryte

Selv om bjørnebesøket ga god læring når det kommer til å håndtere bjørnemøter i felt, var det langt fra en del av det planlagte opplegget for turen.

– Isbjørnen var ikke noen bestilt gjesteforeleser, for å si det sånn, sier Andersen.

Både Sysselmannen og UNIS ble varslet, og dagen etter ble studentene fraktet til Longyearbyen med båt.

Selv om han syns det var trist å måtte avbryte oppholdet, er Andersen glad for at ingen kom til skade, og sier at isbjørnen har forkjørsrett på Svalbard.

– Bjørnen var herre i leiren helt fra han oppdaget leiren, i sikkert 14 timer. Vi fikk lov å bo der noen timer, men da han kom tilbake lot han seg ikke rikke.

Isbjørn invaderte studentleir Svalbard

Bjørnen kom tilbake til leiren flere ganger, og var mest opptatt av maten.

Foto: Jonas Beyer Petersen

Mer uredd isbjørn

– Hva som er grunnen til at bjørnen ikke lot seg skremme vil jeg ikke spekulere i, men vi tar det til etterretning. Det er et veldig viktig signal til oss som bor her oppe og ferdes ute. For selv om vi har med oss skremmemidler er det slett ikke sikkert at isbjørnen blir redd og løper fra oss, sa sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad til NRK mandag.

Han forteller at de i sommer har hørt om tilfeller der isbjørn i området rundt Isfjorden på Svalbard ikke har latt seg skremme.