Aldri før har det vært så varmt i Finnmark – i desember

Mens finnmarkinger snødde ned i forrige uke, er det denne uka regnbyger og rekordhøye temperaturer som gjelder.

Nuvsvåg

Nuvsvåg i Finnmark tirsdag formiddag. Nuvsvåg ligger i Vest-Finnmark, ute ved kysten og hadde altså rekordhøye 12,9 grader på mandag.

Foto: Ørjan Olsen

For under en uke siden kunne NRK melde at i Finnmark var det så mye snø at folk ikke visste hvor de skulle gjøre av den.

Men nå er alt forandret. Høye temperaturer har smeltet bort mye snø, og i store deler av Finnmark er det nå is dekker gatene.

Det har snødd mye i Finnmark de siste dagene.

For en uke siden kom det store mengder snø i Finnmark. Men mye av dette er erstattet med is og vann på grunn av høye temperaturer.

Rekordvarmt

I dag kunne Meteorologisk institutt melde at aldri før har de målt så høye temperaturer en desemberdag som mandag i Finnmark og Troms.

Sørkjosen i Nord-Troms og Nuvsvåg i Vest-Finnmark hadde de høyeste temperaturene, med henholdsvis 14,2 grader og 12,9 grader.

Statsmeteorolog Ida Fossli sier at det er plussgrader i hele fylket Finnmark nå.

– På kysten er det varmest og særlig i vestlige deler av Finnmark. Her vil det være varmegrader i dag, mens man i andre deler av Finnmark vil får plussgrader ned mot 0.

Rekordhøy temperatur
Foto: Met.no

Drømmer om en hvit jul

Hun sier at bygeværet fører til regn i store deler av Finnmark, mens snøbygene holder seg på fjellet foreløpig.

– For dem som vil ha en hvit jul i Finnmark, så er det muligheter for det på torsdag. Da kan det komme snøbyger inn.

– Hvor snakker vi om da?

– Da er det spesielt på kysten av Finnmark, hvor det kommer inn snøbyger fra havet. Det er kanskje ikke like mye på vidda eller øst i fylket, men det blir nok snø for de fleste i løpet av uka, sier hun.

Været i Norge
Foto: Met.no