Hopp til innhold

Al Jazeera ser på samene

Araberne vil lage TV-dokumentar.

Samekofte
Foto: NRK

 

Den arabiske tv-kanalen Al Jazeera skal lage dokumentar om samene.

Dokumentaren skal ta for seg hvordan samer har klart å leve fredelig med nordmenn, etter hundrevis av år med undertrykking.

Og nå er det samene som skal sette dagsorden i den arabiske verdenen.

Verdens største arabiske TV-kanal, som ble berømt for å sende bilder av halshugginger og uttalelser fra Osama bin Laden, skal i en ny dokumentar ta opp konflikten mellom samene og nordmenn.

- Dette er noe minoriteter over hele verden kan lære av, sier sjef for Al Jazeeras dokumentaravdeling i Storbritannia, Leon Ferguson til NRK. 

- Kan lære av samene 

- Mange folkeslag, som kurderne, vil ha interesse av og kan lære noe om hvordan samene har klart å leve i fred med sine undertrykkere, sier Ferguson.

Kurderne er også et minoritetsfolk som lever på tvers av landegrenser og som har opplevd hundrevis av år med overgrep og undertrykking.

Al Jazeeras dokumentaravdeling i London er nyoppstartet, og dokumentaren om samene er blant de første produksjonene fra kontoret.

Samene begeistret

Politiker og tidligere samisk aktivist Ole Henrik Magga er begeistret over nyheten om dokumentaren.

Han mener det blir spennende å se hvilket perspektiv den arabiske TV-kanalen velger, og hva slags lærdom de vil trekke ut fra samenes eksmpel.

Magga var selv på den fredelige siden i kampen om Altavassdraget mot slutten av 70-tallet. Den siden som ville ha dialog med myndighetene og ikke åpen konfrontasjon.

Men Magga advarer mot å sammenligne samene med folk som kurderne.

- Kurderne har gjennomgått langt større lidelser og norske myndigheter har tross alt vært mer villige til dialog enn det kurderne har opplevd, sier han til NRK.