Hopp til innhold

Regjeringen gir 105 millioner ekstra til Øst-Finnmark

Sanksjonene mot Russland har ført til store utfordringer for næringslivet i nord. I dag la regjeringen og SV fram en aktivitetspakke for Øst-Finnmark på til sammen 105 millioner kroner.

Pressekonferanse om aktivitet og utvikling i Øst-Finnmark.

Regjeringspartiene er blitt enige med SV på Stortinget om en aktivitetspakke for Øst-Finnmark på til sammen 105 millioner kroner i 2023.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og SV-leder Kirsti Bergstø la i dag fram en aktivitetspakke på til sammen 105 millioner kroner for Øst-Finnmark.

Midlene skal legge til rette for arbeidsplasser og et godt tilbud for folk i Øst-Finnmark.

Konsekvensene av Russlands krig mot Ukraina har rammet folk og næringslivet i Øst-Finnmark hardt. Og det ønsker regjeringen å gjøre noe med.

– Aktivitet i Øst-Finnmark er av sikkerhetspolitisk betydning for hele landet. Det ligger mye viktig kompetanse i regionen som vi skal bevare og utvikle, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier at Finnmark og Øst-Finnmark er en strategisk viktig landsdel med tanke på nasjonal kontroll.

– Denne pakken vil gi lokalsamfunnet nødvendig drahjelp til å bygge opp varig aktivitet og trygghet for folk og arbeidsplasser, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

Kirsti Bergstø i SV.

SV-leder Kirsti Bergstø sier at den økonomiske pakken skal skape trygghet i Øst-Finnmark.

Foto: William Jobling / NRK

Mulig løsning for Kimek

Det er en uke siden hjørnesteinsbedriften Kimek, i Sør-Varanger, fikk signaler om at de kan ferdigstille de to russiske fiskefartøyene som ligger inne til reparasjon ved verftet.

De hadde varslet om masseoppsigelser dersom de måtte avslutte arbeidet med fiskefartøyene, etter regjeringens «påminnelse» om å følge sanksjonsforskriften – som kun tillater nødreparasjoner på fiskefartøy.

Statsministeren sier at Utenriksdepartementet (UD) vil gi Kimek gode og tydelige svar i løpet av dagen.

Greger Mannsverk, daglig leder for Kimek, sa før pressekonferansen at han ikke hadde hørt noe fra UD de siste tre ukene.

Sanksjonene mot Russland fører til at Kimek må omstille seg kraftig. 70 prosent av omsetningen til bedriften kommer fra den russiske fiskeflåten i Barentshavet.

Kimek-direktør Greger Mannsverk viser statsminister Jonas Gahr Støre rundt på verftet. Det skjedde 9. mai 2022.

For ett år siden besøkte statsminister Jonas Gahr Støre skipsverftet Kimek. Nå må bedriften omstille seg kraftig, for å unngå brudd på sanksjonsforskriften.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Les også: 80 kan bli sagt opp – Nav i ekstra beredskap

Ansatte på Kimek i Kirkenes demonstrer mot sanksjonene regjeringen har innført fordi det gjør at de vil miste sine jobber.
Ansatte på Kimek i Kirkenes demonstrer mot sanksjonene regjeringen har innført fordi det gjør at de vil miste sine jobber.

Virkemidler for næringsutvikling

Regjeringen sier at de har snakket med lokale myndigheter, partene i arbeidslivet og næringslivet i Øst-Finnmark for å finne de rette tiltakene.

Næringsminister Jan Christian Vestre sier at det ligger et stort potensial for både omstilling og utvikling i regionen.

– Derfor vil vi umiddelbart styrke det kommunale næringsfondet, stille opp med risikolån til bedrifter som vil omstille seg og bidra til at Øst-Finnmark kan utvikle næringsarealer og tilrettelegge for nye investeringer, sier Vestre.

Enigheten består av en rekke tiltak som skal bidra til å styrke næringslivet, bevare og utvikle nye arbeidsplasser og forsterke infrastruktur.

– Denne pakken vil gi lokalsamfunnet nødvendig drahjelp til å bygge opp varig aktivitet og trygghet for folk og arbeidsplasser, sier SV leder Kirsti Bergstø.

Må sørge for verdiskapning i krisetider

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sa under overrekkelsen av Forsvarssjefens fagmilitære råd 7. juni at det er viktig for Norge at det bor folk i Finnmark, og spesielt i Øst-Finnmark.

Forsvarsministeren mener at man må sørge for verdiskapning og aktivitet i krisetider.

– Dette er viktig, og derfor legger regjeringen stor vekt på å se på hvordan vi enda kraftigere kan understøtte utviklingen i Øst-Finnmark, sa Gram under pressekonferansen.

Les også: Krisepenger skulle redde bedrifter i Finnmark – pengene står urørt

Jan Christian Vestre
Jan Christian Vestre