Hopp til innhold

Aksjonister ilagt store bøter – nå får asylsøkerne bli i Norge

Asylsøkerfamilie som fikk hjelp for å flykte fra Ankomstsenter Finnmark, får nå permanent oppholdstillatelse i Norge. Asylaktivistene som hjalp dem, har fått store bøter.

Asylsøkere

Den syriske småbarnsfamilien som forsøkte å rømme og komme i kirkeasyl i januar har nå fått permanent oppholdstillatelse i Norge. De beskriver aksjonistene som hjalp dem som engler. Alle de tre aksjonistene ble siktet etter utlendingsloven og straffeloven for sin inngripen i utsendelsesprosessen.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

– Jeg er svært lykkelig. Det kom som en stor overraskelse for oss. Nå føler vi oss endelig trygge.

Dallia Asaad (33) er en av asylsøkerne som er innvilget oppholdstillatelse i Norge, etter å tidligere ha blitt truet med utkastelse i januar i år.

Skulle sendes til Russland

Da navnene til hennes familie i januar havnet på en liste over asylsøkere som skulle uttransporteres, bestemte den syriske familien seg for å flykte.

Det beviser at det vi gjorde den dagen måtte til. Familien hadde faktisk krav på opphold i Norge, selv om myndighetene ikke ville behandle saken.

Merete Nordhus

Syriske Samer Wardeh (43), kona Dallia Asaad (33) og de tre barna fryktet de skulle uttransporteres til Russland.

Familien satte seg i bilen til frivillig Merete Nordhus fra Refugees Welcome to the Arctic, og ble kjørt mot sentrum av Kirkenes.

De ble senere innhentet av politiet.

Tre av asylaktivistene, Merete Nordhus, Eirik Nilsen og Merete Eriksson, ble arrestert og satt på glattcelle.

Alle er nå ilagt store bøter:

  • Merete Nordhus er siktet etter både utlendingsloven og straffeloven og er ilagt 12.000 kroner i forelegg.
  • Eirik Nilsen og Merte Eriksson er «bare» siktet etter utlendingsloven og har fått 5.000 hver i forelegg.

Arresterte asylhjelpere i Kirkenes

Merete Nordhus (til høyre), Eirik Nilsen og Merete Eriksson alle ilagt forelegg på flere tusen kroner, etter at de forsøkte å hjelpe en familie å rømme fra Ankomstsenter Finnmark i januar.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Mener sivil ulydighet var nødvendig

– Det beviser at det vi gjorde den dagen måtte til. Familien hadde faktisk krav på opphold i Norge, selv om myndighetene da ikke ville behandle saken, sier Nordhus.

Nordhus mener at familien får bli, beviser at sivil ulydighet var nødvendig da norske myndigheter ikke ønsket å ta stilling til familiens søknad.

Nordhus ble siktet etter både utlendingsloven og straffeloven for sine handlinger.

– Beviser at det vi gjorde var riktig

Hun kan likevel ikke si hvorvidt denne avgjørelsen får konsekvenser for bøtene hun og de to andre aktivistene har mottatt.

Eirik Nilsen

Eirik Nilsen nekter å akseptere forelegget på 5.000 kroner og er klar til å møte politiet i retten.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Eirik Nilsen sier han nekter å vedta boten, og får bistand fra en av Norges fremste asyladvokater, Brynjulf Risnes.

Nilsen er klar til å møte politiet i retten, fortalte han NRK tidligere denne uken.

– Jeg vet ikke hva som skjer med oss nå, og har ikke hørt noe fra politiet. Men det er jo fantastisk at familien får bli. For meg viser det at det vi gjorde var riktig, sier Nordhus.

– Merete er en engel

Politiadvokat Anja Indbjør ved Finnmark politidistrikt har tidligere beskrevet aksjonistenes handlinger januardagen som alvorlige.

– Politiet ser alvorlig på saken, da det er et brudd på utlendingsloven. Og når noen har brutt loven, slik det ble gjort i januar, må man ta konsekvensene av det, sa Indbjør.

Politiet er klar til å ta saken til retten dersom foreleggene ikke blir vedtatt.

Den syriske familien ønsker, etter å ha fått innvilget oppholdstillatelse, å flytte fra Finnmark og nærmere familie og venner i Troms. De er svært takknemlige for hjelpen de fikk i vinter, forteller Dallia Asaad.

– Merete er som en engel sendt fra oven. På grunn av henne er vi fremdeles her, sier hun.

Syrisk familie

Det kristne syriske ekteparet Dallia Asaad (33) og Samer Wardeh (42) kom over grensa på Storskog til Norge 25. oktober i fjor, sammen med sine tre barn på elleve, ni og halvannet år. Familien brukte alle sine penger på å komme til Norge, men ble fraktet til Ankomstsenter Finnmark for å bli sendt til Russland.

Foto: Privat