Aksjonist fra Finnmark kastet på glattcelle

Ane Margrethe Ugelvik (20) fra Tana som har sittet lenket fast på borerigger ved Førdefjorden i protest mot gruveprosjektet på Engebøfjellet ble fredag fjernet av politiet og kastet på glattcelle.

Aksjonerer

Ane Margrete Uglevik og Magnus Storvoll Strømseth har aksjonert i ukesvis og lenket seg fast i en beltevogn som er koblet til en borerigg i Førdefjorden.

Foto: Privat

– Vi fikk klar beskjed av politiet om å flytte oss men vi valgte å bli. De klippet oss løs og bar oss til bilene. Vi ble fraktet ned til politistasjonen i Førde, og ble sittende to timer på glattcelle.

Hun forteller at de fikk mulighet til å avgi forklaring og kontakte advokat om de ønsket det.

– Politiet er veldig hyggelig. Vi har hatt en godt samarbeid hele tiden, og det skal vi fortsette med.

Ugelvik er aktivist for Natur og ungdom, og har sammen med Magnus Storvoll Strømseth fra sentralstyret til Natur og Ungdom, sittet lenket fast i over fem timer, til en beltevogn som er koblet til en borerigg oppe på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane.

– Naturen kan ikke snakke for seg. Så det gjør jeg og de andre aksjonistene. Ugelvik hadde på seg kofte under aksjonen for å vise solidaritet med Nussir-saken i Kvalsund.

Hun mener dette bare er en forsmak på hva man kan forvente hvis det blir dumping av gruveavfall i Repparfjorden.

Aksjonistene fra Natur og Ungdom driver sivil ulydighet for å hindre Nordic Mining i å drive prøveboring i Engebøfjellet ved Vevring i Naustdal.

Aksjonister bøtelagt

Aksjonistene har den siste tiden lenket seg fast både til anleggsvei og anleggsmaskiner. Gang på gang har lenkegjengen blitt fjernet av politiet og bøtelagt med 10.000 kroner hver. Ane Margrethe Ugelvik mener at det aksjonistene gjør er et mye mindre lovbrudd enn den miljøkriminaliteten som det vil være å dumpe gruveavfall i fjordene.

Akjonerer

Ane Margrethe og Magnus lenket fast til beltevogna på Engebøfjellet.

Foto: Privat

– Jeg gjør dette med en veldig stor moralsk overbevisning. Jeg er klar over konsekvensen dette kan gi, både i forhold til bøter og at det havner på rullebladet. Det er også alle de andre som aksjonerer.

Ugelvik har fått en bot, men vet ikke om hun kommer til å godta den. Hun mener at en bot på 10.000 kroner er en altfor høy bot, og at hun og de andre har gjort det rette.

– Vi som aksjonerer bor privatpersoner og opplever enorm støtte i lokalsamfunnet.

Onsdag kveld ble åtte aksjonister satt på glattcelle. Blant de, leder av Sosialistisk Ungdom (SU), Nicholas Wilkinson.

Wilkinson lenket seg til Engebøfjellet for å markere at Førdefjorden tilhører de kommende generasjoner de neste femti årene. Han mener også at gruveselskapet Nordic Mining ikke bør få grønt lys til å ødelegge fjorden, skriver avisa Firda.

Torsdag skrev Natur og Ungdom på sine Facebooksider at miljøaktivistene at de har fått et samla forenkla forelegg på 450.000 kroner, som de nekter å betale.