Akkurat NÅ er dette «verdens største hundeløp»

Men det ønsker man fra arrangørens side å tone noe ned – iallfall nå noen uker i forkant av årets hundekjørerarrangement.

Tore Figenschau i Finnmarksløpet 2015

ALTAS STOLTHET: Finnmarksløpet er populært – her er det Tore Figenshcau som starter i 500-klassen i 2015.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Hvis vi ser på antallet som pr. i dag har meldt seg på årets Finnmarksløp, sammenlignet med antallet hundekjørere som nylig deltok i Femundsløpet, så stemmer påstanden, ja.

Dette bekrefter presseansvarlig Trond A. Andersen hos Finnmarksløpet.

Likevel ønsker han å nedtone blesten omkring «verden største»-stemplet nå, noen uker før årets utgave av Finnmarksløpet sparkes i gang.

– Ja, fordi det er et stort «men» her. Vi er riktig nok større enn Femundløpet på papiret nå. Og det er selvsagt mulig for alle finnmarksløp-påmeldte å stille til start. Men...

– Hvis vi har det normale antallet avmeldinger som vi bruker å oppleve de siste 3–4 ukene før Finnmarksløpet starter, så kommer vi til å lande på færre startende enn det Femundløpet hadde.

– Og da er vi ikke «verdens største» lenger, bemerker Trond Andersen.

12 flere i Finnmark enn i Femunden

En kjapp gjennomgang av antall startende deltakere ved årets Femundløp, sammenlignet med antallet som hittil er påmeldte til Finnmarksløpet, viser følgende (eksterne lenker):

Ifølge Trond A. Andersen hos Finnmarksløpet, er løpet han representerer dermed større enn eksempelvis Iditarod og Yukon Quest i Nord-Amerika, selv om de to sistnevnte er lengre i distanse.

Finnmarksløpet

HELLER VERDENS NORDLIGSTE ENN VERDENS STØRSTE: Et av Finnmarksløpets tidligere profileringer.

Foto: NRK/ FINNMARKSLØPET / NRK

Ingen ambisjon om å være størst

– Men jeg må understreke at Finnmarksløpet ikke har som mål om å være «verdens største hundeløp», sier Trond A. Andersen.

– Femundløpet har jo kjørt på med det lenge, fordi de har hatt flest deltagere, selv om de ikke har fokusert veldig på det.

– Men vi er iallfall Europas lengste løp, tillegger Finnmarksløpets presseansvarlig.

Årets løpsarrangement går av stabelen den 5. mars. Starten er, som alltid, i Alta sentrum.

Nyheter fra Troms og Finnmark