Advarer mot utenlandske steinleggere

Folk som bruker useriøse, utenlandske steinleggere kan bli sittende igjen med uoppgjorte regninger fra skattemyndighetene. Nå ber Skatt nord, Arbeidstilsynet og politiet folk om å være på vakt.

Steinleggere

Arbeidstilsynet tror det vil komme flere utenlandske steinleggere til Nord-Norge i år. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Mange steinleggere betaler verken skatt, moms eller arbeidsgiveravgift. Samtidig kan det være dårlig kvalitet på arbeidet.

Ifølge spesialrevisor i Skatt nord, Mariann Willumsen er flere av de omreisende steinleggerne observert i Troms.

– De må være klar over at dersom vi har utestående skatter og avgifter på disse type virksomhetene, så vil vi kontakte kundene for å pålegge dem om å betale direkte til oss. Dette medfører at kunden må betale til oss eller eventuelt til namsmannen, i stedet for til steinleggerne, sier Willumsen til NRK.

Hun forteller at de ikke ønsker å sette kundene i en vanskelig situasjon, men at de vil gjøre kunder oppmerksom på at det er en problemstilling som kan dukke opp ved bruk av denne type virksomhet.

– Kan komme flere i år enn tidligere

I disse dager er det mange i Tromsø-området som opplever å bli kontaktet av personer som blant annet tilbyr å steinlegge oppkjørsler.

tilsynsleder Johan Furebotten ved Arbeidstilsynet i Bodø.

Tilsynsleder ved Arbeidstilsynet i Nord-Norge, Johan Furebotten sier at de trapper opp innsatsen mot det de kaller useriøse steinleggere.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Arbeidstilsynet, Skatteetaten og politiet advarer på det sterkeste å gjøre forretninger med disse. Tilsynsleder ved Arbeidstilsynet i Nord-Norge, Johan Furebotten sier at de trapper opp innsatsen mot det de kaller useriøse steinleggere.

– De bruker å komme med våren gjerne, og vi ser at det samme skjer i år. I tillegg ser vi at det i år kanskje kommer flere enn tidligere år. Vi advarer publikum mot å kjøpe disse tjenestene fra disse aktørene som ofte kommer på døra, forteller Furebotten.

Han sier videre at de ofte opererer ved siden av loven, og utnytter sine arbeidstakere.

– Det viser seg også at de kan oppfattes som en truende mot kunder. Det har vært episoder hvor de til dels har en truende adferd, spesielt når de skal ha betaling og oppgjør for det de har gjort.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se Nordnytt med Sveinung Åsali