Hopp til innhold

- Ikke fyr med gass i telt

Brannvesenet advarer folk mot å fyre med propangass inne i telt og lavvo.

Video Advarer mot gassfyring

Propangass som lekker ut fra et kokeapparat uten at flammen er tent kan føre til katastrofe.

Propangass som lekker ut fra et kokeapparat uten at flammen er tent kan føre til katastrofe.

Teltbrannen i Salangen i Troms lørdag morgen viser hvor galt det kan gå. Fire barn og deres bestemor ligger livstruende skadd på Haukeland Universitetssykehus etter at et kokeapparat eksploderte i teltet deres.

Den 55 år gamle bestefaren døde av skadene tidligere natt til mandag.

Nå viser det seg at det finnes lite informasjon om faremomentene ved bruk av propan i telt.

Brannvesenet advarer

Brannvesen advarer mot gassfyring

Jonny Magne Nilsen fra Brann- og redningstjenesten i Tromsø og daglig leder ved opplevelsesbedriften Natur og Fritid Magne Aarbø, snakker om farene ved å fyre med gass i telt.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Propangass er mye tyngre enn luft. Hvis gass lekker ut av et apparat som er inne i et telt eller hytte er det fare for at ei ulykke kan skje, sier Jonny Magne Nilsen fra Brann- og redningstjenesten i Tromsø.

– Mange plasserer gassbeholderen på utsiden av teltet og tror at man dermed er trygg. Men gassen kan likevel lekke inn i teltet eller lavvoen. Gassen vil da samle seg nede i teltet, hvor man gjerne har åpen flamme som bål eller gassdrevet kokeapparat, forklarer Nilsen.

Telt reiser man vanligvis ikke på det høyeste punktet i terrenget, men prøver heller å finne en lun plass. Det kan fort vise seg å bli farlig.

– I forhold til gass er det helt klart en risiko, siden propanen er tyngre enn luft. I det man legger et telt eller en lavvo på en lavereliggende fold så vil det bety at gassen blir stående rundt teltet ved en eventuell lekkasje, sier Nilsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skal være merket

Video Teltbrann i Salangen

Se nett-tv

NRK besøkte idag sammen med brannvesenet opplevelsesbedriften Natur og Fritid. De leier ut lavvo og propanutstyr til å koke på eller til å varme teltet med.

Daglig leder Magne Aarbø forteller at gassapparater som kan brukes inne i telt, campingvogner eller hytter skal være merket.

– Ifølge Direktoratet for Samfunnsikkerhet og Beredskap skal det være et CE-merke med fire siffer bak for at apparatet skal kunne brukes innendørs. Er det ikke et firesifret tall bak CE-merket, da må man være på vakt, forklarer Aarbø mens han viser frem et kokeapparat.

Kritiserer direktoratet

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap som har ansvaret for både regler og ikke minst informasjon til publikum om hvordan det er lurt å opptre i omgang med eksplosjonsfarlige stoffer.

Jonny Magne Nilsen i Tromsø Brann- og redning er ikke fornøyd med jobben som direktoratet har gjort.

– De innrømmer selv at de ikke har hatt et tilstrekkelig fokus på bruk av gass imot telt. Jeg forventer at de tar tak i dette og utarbeider god informasjon som kan være retningsgivende i forhold til bruk av gass imot telt, sier Nilsen.

Direktoratet for Samfunnsikkerhet og Beredskap la onsdag ut en advarsel om bruk av gass på sine nettsider.

Bedrifter endrer rutiner

Magne Aarbø i Natur og Fritid sier at bedriften kommer til å endre sine rutiner når kundene leier lavvo og propanutstyr.

- Vi må få på plass nye rutiner nå. Til nå har vi gitt en anbefaling om ikke å fyre med gass inne i lavvoen. Nå vil vi nok heller til å legge ned et forbud, sier Aarbø.

Flere bedrifter som driver utleie av telt og campingutstyr vil forby bruk av gass i sine telt. Det er den tragiske ulykka i Salangen som har skremt folk i næringa.

Samtlige er kritisk skadd

Ulykken oppstod da to besteforeldre var på lavvotur med fire barnebarn i Bekkebotn i Salangen kommune lørdag.

En gasslekkasje fra propanapparatet førte til en eksplosjonsartet brann da bestefar skulle lage morgenkaffe i lavvoen. Kripos er koplet inn i etterforskningen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal granske kokeapparatet som ble brukt.

Tilstanden til de fem skadde er uendret fra tirsdag. Her er siste medisinske oppdatering fra Haukeland universitetssykehus:

  • Gutt 4 år, kritisk og ustabil
  • Jente 6 år, kritisk og ustabil
  • Jente 9 år, kritisk og ustabil
  • Gutt 12 år, kritisk, men stabil
  • Dame 55 år, kritisk, men stabil

Flere nyheter fra Troms og Finnmark