Hopp til innhold

«Spørs hva jeg får igjen, forresten»

Påtalemyndigheten sitter på overvåkingsbilder, hotellregninger, samtalelogger og fotografier som kan felle Svein Ludvigsen. Selv nektet den tidligere samfunnstoppen for alle tiltalepunktene da rettssaken mot han startet på tirsdag.

Rettssak Svein Lugvigsen

LYTTET: Svein Ludvigsen fulgte nøye med da aktor Tor Børge Nordmo hadde sin innledning i rettssaken i Nord-Troms tingrett.

Illustrasjon: Tegner: Elin Fagertun

Den tidligere stortingsrepresentanten, fiskeriministeren og fylkesmannen risikerer 12 år i fengsel. Han er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling og tilliten til tre unge asylsøkere, for å skaffe seg seksuell omgang.

Da rettssaken i Nord-Troms tingrett i Tromsø startet tirsdag nektet Ludvigsen straffskyld.

Men aktor, statsadvokat Tor Børge Nordmo mener å ha sikre bevis på at den tidligere samfunnstoppen er skyldig.

I sitt innledende foredrag la aktor frem noen av bevisene de skal presentere senere i saken mot Svein Ludvigsen.

For eksempel hadde Ludvigsen reservert rom 611 på et hotell i Oslo i november i 2017. Et overvåkningskamera utenfor hotellet viser Ludvigsen på vei inn sammen med en av de tre fornærmede i saken.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo forteller også at påtalemyndigheten kommer til å legge frem et bilde av to nakne personer fra et hotellrom i Oslo.

Overvåkningsbilde

SAMMEN: Aktor mener at dette bildet fra et overvåkingskamera ved Byporten i Oslo viser Svein Ludvigsen sammen med en av de fornærmede, på vei til et hotell der Ludvigsen hadde reservert et rom. 27. november 2017.

Foto: Bevis fra politiet

Ble med på hytta

I hytteboka fra Ludvigsens hytte i Indre Troms har han skrevet om den fornærmede asylsøkeren. Ludvigsen hadde vært innom et asylmottak før han dro til hytta, for å besøke den fornærmede. Og den unge asylsøkeren hadde spurt om han kunne få bli med på hytta.

«Han har hugget ved, båret vann og vasket opp,» står det blant annet i hytteboka.

Aktoratet har innkalt flere ansatte ved asylmottakene i Troms til saken. I 2012 gjorde blant annet Bufetat registreringer av Ludvigsens besøk på asylmottakene.

De ansatte ved asylmottakene skal også fortelle om hvordan Ludvigsens jevnlig pleide å besøke de fornærmede på mottakene. Og at i alle fall én av de fornærmede har søkt om permisjon for å få overnatte hos Ludvigsen ved flere anledninger.

Tor Børge Nordmo

MYE PRESSE: Aktor Tor Børge Nordmo fikk mye oppmerksomhet da han ankom Nord-Troms tingrett tirsdag.

Foto: Petter Strøm / NRK

Mer enn en burger

Påtalemyndigheten sitter også på mange elektroniske spor, som viser kontakt mellom Ludvigsen og de fornærmede.

Ludvigsen ble etterforsket for liknende forhold i 2015. Den saken ble henlagt, men under den etterforskningen ble kontakt med én av de fornærmede funnet på Ludvigsens iPad og telefon. Blant annet var det flere hendelser lagt inn i Ludvigsens kalender. For eksempel skal Ludvigsen ha ordnet jobb til den fornærmede, på en dagligvarebutikk i Tromsø.

I tillegg viste aktor til en meldingsdialog på Messenger mellom Ludvigsen og en annen av de fornærmede.

Den 21. mars i 2011 ber den fornærmede Ludvigsen om penger.

Ludvigsen sier han er i USA, men tilbyr å spandere burger når han kommer til Oslo igjen.

«Spørs hva jeg får igjen, forresten,» skriver Ludvigsen.

Noen dager seinere får Ludvigsen meldinger fra den fornærmede, som på dette tidspunktet var 19 år.

«Kommer du til Oslo snart? Jeg venter jo på deg?»

Aktor la også fram dokumentasjon om at Svein Ludvigsen skal ha ytret ønske om å overta som hjelpeverge for den yngste av de fornærmede.

Bestrider anklagene

Forvarer Kai Vaag sier at Ludvigsen bestrider alle anklager rettet mot han.

– Men det betyr ikke at han vil bestride alle deler av faktum. Kjernespørsmålet er om det her er misbruk av stilling eller tillitsforhold, sier han.

NRKs krimkommentator Olav Rønneberg om første del av rettssaken mot Svein Ludvigsen.

NRKs kommentator Olav Rønneberg sier at forsvarerens kommentar til aktors innledning åpnet for at Ludvigsen i sin forklaring på torsdag vil innrømme å ha vært i seksuell kontakt med noen av fornærmede.

Forsvarer Vaag ber retten være bevisst på at de fornærmede kommer fra land der homofil aktivitet kan medføre dødsstraff.

Forsvaret har innkalt seks karaktervitner som vil gi et bilde av Ludvigsen som person og hans interesse for mennesker. Flere av dem kjenner tiltalte gjennom jobb. To vitner er unge mennesker som Ludvigsen har engasjert seg overfor.

Forsvarer Kai Vaag forteller at de også skal legge frem flere dommer, som styrker Ludvigsens sak. Blant annet har én av de formærmede vært fornærmet i en liknende sak i Ofoten tingrett.

Mannen som da var tiltalt for å ha hatt sex med den unge asylsøkeren, ble frifunnet.

Forsvarere Kai Vaag og Per Johan Zimmer

FLERE VITNER: Forsvarere Kai Vaag og Per Johan Zimmer har innkalt seks vitner. De skal blant annet forklare seg om Svein Ludvigsens engasjement i andre mennesker.

Foto: Petter Strøm / NRK