Hopp til innhold

«Roald Amundsen»-utbruddet: – Det har vært enormt ressurskrevende

Tromsø kommune og helsevesenet i nord har brukt svært mye tid og krefter på koronautbruddet på Hurtigrutens skip.

Kathrine Kristoffersen

Kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen, fortalte pressen litt om alle utfordringene kommunen har hatt i forbindelse med koronautbruddet på MS «Roald Amundsen».

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Det har gått tre uker siden det ble bekreftet koronasmitte om bord på MS «Roald Amundsen».

Skipet kom til Tromsø 31. juli etter at det var mistanke om smitte. Skipet hadde da vært på en ukes cruise rundt Svalbard. Senere viste det seg at mange, både mannskap og reisende, var smittet av viruset.

Til nå er 71 personer bekreftet smittet, og fylkeslegen i Troms og Finnmark har åpnet tilsyn mot helsepersonellet som var om bord. Også politiet etterforsker hendelsen.

Tromsø kommune var ikke fornøyd med smittevernarbeidet på skipet og overtok derfor det helsefaglige ansvaret. Sammen med Universitetssykehuset Nord-Norge og Nordlandssykehuset ble det etablert et URE-team som fram til nå har stått for smittevernarbeidet.

Roald Amundsen.

De siste syke som var isolert om bord på skipet er nå flyttet over til en smitteavdeling på land.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix

Roser innsatsen

Kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen, roser dette samarbeidet.

– De har vist en strålende evne til samarbeid og vilje til samarbeid. Og til å arbeide i en ny setting med helt nye kollegaer, sier hun.

Kristoffersen sier arbeidet har vært veldig krevende.

– Det har vært enormt ressurskrevende. I den første fasen var det å få kontroll og teste alle om bord. Det krever mye både av testteamet og smittesporingen. Det har vært veldig mange mennesker involvert over flere uker.

Sender ikke regning

– Hva kommer dette til å koste?

– Vi har fått bistand fra URE-teamet, og det er en bistand som er vedtatt på nasjonalt nivå. Det blir ikke en utgift for Tromsø kommune. Når det gjelder utgifter som Tromsø kommune har i covid-arbeidet generelt, så har vi fått lovnader fra myndighetene at vi skal få dekt disse regningene. Så jeg sender ikke regning til noen.

– Er det aktuelt for Tromsø kommune å sende regning til Hurtigruten?

– Det kan ikke jeg svare på. Det har ikke jeg noen befatning med i det hele tatt.

Hun roser også samarbeidet med kapteinen og hans ledergruppe.

Snart friskmeldt

Per dags dato er det under ti personer som fortsatt er isolert i Tromsø etter smitteutbruddet. De ble torsdag overført fra skipet og til en isolasjonsavdeling i Tromsø kommune.

– Vi håper å få alle ut av isolasjon i starten av neste uke, sier Katrine Wennevold som har vært medisinskfaglig leder for helseteamet.

MS «Roald Amundsen» kan nå vaskes ned og det skal gjøres de nødvendige tiltakene for å friskmelde skipet.

Et av hurtigrutens andre ekspedisjonsskip, MS «Spitsbergen», forlot Tromsø onsdag kveld. Skipet måtte avbryte et cruise rundt Svalbard etter mistanke om koronautbrudd om bord.

Alle de 134 om bord testet etter hvert negativt for koronaviruset og fikk forlate skipet. Skipet er nå på vei til Tindekaia på Åndalsnes.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark