«Reconstructing Utøya» - ugjerninga gjenoppleves på film

Det er det fem ungdommer på Utøya opplevde som blir gjenfortalt i filmen til den svenske filmskaperen Carl Javér.

Carl Havér

Filmskaperen Carl Javér står bak «Reconstructing Utøya» der ungdommene selv snakker ut om terroren på Utøya.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Rekonstruksjonen ble gjort i fjor sommer, langt unna Utøya, i et filmstudio på Filmcamp i Indre Troms. De fem overlevende fra AUFs sommercamp rekonstruerer det som skjedde under attentatet sammen med ei gruppe statister. I dag ble deler av filmen vist på TIFF, Tromsø internasjonale filmfestival.

Ungdommenes fortelling om Utøya er viktigst

De som lager filmen, er tilbakeholdene med informasjon før filmen er helt ferdig. Under presentasjonen på filmfestivalen i Tromsø fredag ettermiddag, fortalte de om en film som fokuserer på ofrene framfor gjerningsmannen.

– Jeg ville høre de overlevendes fortellinger fra Utøya, slik at det ikke blir gjeringsmannes fortelling som definerer det som skjedde på Utøya. Deres minne er i dem selv, ikke på øya. Det er grunnen til at filmen er spilt inn langt borte fra Utøya, forteller Javér

En sterk reise

I et stort svart studio i Filmcamps lokaler i Indre Troms ble ungdommene plassert i tilsvarende geografiske posisjoner som på Utøya. Filmen ble spilt inn over to uker. De overlevende og de andre aktørene gikk inn i historien om og om igjen.

– Det hele ble en utrolig sterk reise og et sterkt samhold. På en måte gikk vi gjennom dette mørket i studioet, beseiret det og kom ut igjen i lyset på den andre siden, sier Javér.

Havér mener det er et sterk behov for unge for å forstå det grusomme som skjedde 22.juli 2011.

– Noen av de som overlevde forteller sin historie for første gang. De andre 12 aktørene har hatt et eget ønske om å hjelpe til for å få fram historiene fra de overlevende og å forstå deres opplevelser. Med under filminnspillingen har det også vært med en egen psykolog, sier han.

Vil ikke sjokkere

Filmen blir forhåpenligvis ferdig i mai. Da skal den vises for de berørte først, før filmen kommer på kino til høsten.

– Jeg tror filmen blir balansert, og at man kan se filmen uten å bli så sjokkert, sier den svenske dokumentarskaperen.

– Mange mener der er for tidlig å lage film om det som skjedde, nå kommer det fire på rappen, andre mener det ikke burde lages film om dette, hva mener du?

– Jeg tror det kan være for tidlig å lage visse typer film om Utøya. Det handler mye om hvordan man lager dem, men «Reconstructing Utøya» er en film der ungdommen selv får gi sin fortelling. Det synes jeg man skal få gjøre, avslutter Carl Javér.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein