Hopp til innhold

«Oppdrag Nansen» nærmer seg Nordpolen

Etter fire dager har de fire ungdommene tilbakelagt en god del av de over 100 kilometerne de skal gå på ski.

Oppdrag Nansen

Johannes Breivik benyttet muligheten til å lage snøborg etter middag på første dag av Nordpol-ekspedisjonen.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Onsdag startet Elias, Johannes, Johanne og Erika på de 111 kilometerne fra 89 grader nord til verdens nordligste punkt, Nordpolen på 90 grader nord.

I flere måneder har ungdommene trent for å være best mulig rustet til ferden, som er en del av NRK Super og NRK Troms' storsatsing «Oppdrag Nansen».

– Det er ingen selvfølge at vi kommer frem. Barna har blitt flinke på enkeltferdigheter, og har fått mye erfaring med å være ute, også i hardt vær. Men vi har ikke fått så mye trening i å gå sammen på ski. Det skulle vi hatt mer tid til, sa programleder for «Oppdrag Nansen», Aleksander Gamme, før reisen begynte.

Nå har ekspedisjonen vært på tur i fire og en halv dag. Allerede etter dag tre hadde de tilbakelagt halve distansen. Vær og vind har gitt eventyreren noen utfordringer.

Camp Nansen

Slik så campen ut etter første dag på ski mot Nordpolen.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Varierende vær

– Temperaturen har sunket, og vi må nå være nøye med å holde varmen. Det er en kald opplevelse, skriver ekspedisjonen i sin blogg.

Søndag hadde de vært på tur i fire dager. Det var vind på 16 sekundmeter og 20 minusgrader.

«Oppdrag Nansen» kommuniserer sporadisk med omverdenen via satellitt-telefon. Sist gang NRK var i kontakt med gjengen, var på fredag, da Erika Gjelsvik var direkte på Radio Super.

– Vi har nettopp gått over store råkområder, så vi måtte ta av skiene og samarbeide med å få pulkene over. Det var litt slitsomt, sier hun.

Se intervjuet med Erika her:

Oppdrag Nansen: Dag 2 på Nordpol-ferden

Ligger foran skjema

Elias Damli ble intervjuet dagen før.

– Jeg ser bare hvitt og noen lyseblå isklumper som stikker opp, sa Elias da han skulle beskrive hva han så rundt seg på dag to av ekspedisjonen.

Dersom fremdriften stopper opp de kommende dagene, kan de få utfordringer.

– Vi har mat til ti dager. Er vi ikke fremme til da, har vi et problem, sa Elias.

– Men så lenge vi går mer enn 12 kilometer om dagen, så kommer vi frem tidsnok, sa Erika Gjelsvik på fredag. Og foreløpig ligger de altså godt foran skjema.

Kart over Nordpolen

Oppdrag Nansen skal gå 111 kilometer fra sitt drop-point til Nordpolen. Distansen kan fort bli lenger, avhengig av hvor mye og hvor isen driver.

Foto: Grafikk: Geir Evensen / NRK