«Mannen som ikke kan straffes» er pågrepet – kan bli straffet etter ny lovendring

Mannen som har begått en rekke lovbrudd i Finnmark, er nå pågrepet av politiet og vil bli framstilt for varetekt.

Mannen som ikke kan straffes - redigert

Mannen har begått over 70 lovbrudd, men har de siste årene vært erklært strafferettslig utilregnelig. Nå kan han få tvungen hjelp på institusjon, eller fengselsstraff for lovbruddene.

Foto: André Bendixen / NRK

– Vi kom over han i går i forbindelse med noen straffbare handlinger som har skjedd i Hammerfest, og han ble pågrepet i den forbindelse, bekrefter påtaleleder Morten Daae til NRK.

Morten Daae

Påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt, Morten Daae bekrefter at mannen som har begått en rekke lovbrudd i Finnmark, nå er pågrepet av politiet.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Det var nettstedet iFinnmark som meldte om saken først.

Mannen har begått over 70 lovbrudd, men har de siste årene vært erklært strafferettslig utilregnelig.

Dermed har politiet ikke kunne ta mannen for det han har gjort. Nå gjør en lovendring at mannen kan bli fengslet eller sendt til behandling.

Vil bli varetektsfengslet

Mannen, som har diagnosen paranoid schizofreni, har vært tiltalt for flere titalls lovbrudd, deriblant identitetstyverier, hærverk og innbrudd.

I 2013 bla han regnet som strafferettslig utilregnelig første gang, men før dette sonet han flere fengselsdommer.

Fra og med 1. oktober ble derimot loven endret slik at disse personene også kan tas vare på.

– Nå er loven blitt endret slik at de som tidligere har falt mellom to stoler, nå kan tas hånd om og tas ut av sirkulasjonen, sier Daae.

– Da velger vi å framstille han for varetekt i morgen for å få ferdigstilt saken og følge han opp videre i forbindelse med den lovendringen som har kommet.

Kan få tvungen helsevern

Mannen i Finnmark er blant de 3.600 tilfellene bare i 2015 der straffesaker ble henlagt fordi det var tvil om gjerningspersonens tilregnelighet.

Nå skal den nye loven åpne for at slike lovbrytere kan bli tvangsinnlagt på institusjon.

Anders Anundsen

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen mener det er viktig å få et system hvor de som har en «fribillett til å begå kriminalitet» kan tas for sine handlinger.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Det er jo et voldsomt slag mot rettssikkerhetsfølelsen vår hvis det er enkeltpersoner som får en slags fribillett til å begå kriminalitet, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen tidligere om denne og lignende saker.

– Nå er den fribilletten inndratt, sa Anundsen om den nye lovendringen.

Dette gjelder også «mannen som ikke kan straffes» i Finnmark. Han vil nå få en reaksjon på de straffbare handlingene han har utført.

– I utgangspunktet er det enten fengselsstraff eller tvungen psykisk helsevern. Hva som er aktuelt i denne saken, kan jeg ikke svare på akkurat nå, sier Daae i Finnmark politidistrikt.

– Nå fremstilles han for varetekt etter planen i morgen, og så blir saken håndtert videre derfra.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo