Hopp til innhold

–Finnmark bør bli testfylke for miljøvennlige fly

Miljøpartiet De Grønne vil at Finnmark skal bli et testfylke for klimavennlig luftfart, der staten og flyselskapene samarbeider.

Widerøe kjøper nye jetfly

Sammen med myndighetene bør Widerøe bruke Finnmark som testfylke for miljøvennlige løsninger, mener partiet MDG.

Foto: Illustrasjon/Widerøe

– Finnmark vil fortsatt trenge fly til transport. Men nå må også luftfarten inn i klimapolitikken. Luftfarten har helt til nå fått oppføre seg som om klimaproblemet ikke angår dem, sier stortingsrepresentant for MDG, Rasmus Hansson.

MDG-leder Rasmus Hansson

Rasmus Hansson ønsker at Finnmark skal bli testfylket for miljøvennlige løsninger innen luftfarten.

Foto: Christian Kråkenes

Hansson mener det skjer mye innenfor teknologi når det gjelder fly. De store avstandenen i Finnmark og det godt utbygde kortbanenettet, gjør at Finnmark er et bra sted å teste ut en klimavennlig luftfart, sier han.

– Jeg har selv sittet i et elektrisk fly som Airbus står bak. I MDG synes vi det hadde vært spennende å peke ut Finnmark som et fylke der staten kan bidra til å få testet ut mer effektiv teknologi, mer miljøvennlig drivstoff og bedre prosedyrer for å få ned klimagassutslippene fra luftfarten, sier Rasmus Hansson.

Handler om politisk vilje

Hansson mener det handler om politisk vilje, og at vi må lære av satsingen på elbiler som har vært en suksess i Norge.

– Det er nyttig å begynne i liten skala. Finnmark er fly-avhengig og har kortbanenett, derfor er det et smart sted å starte. Det er bare en vei framover for luftfarten, de må kutte utslipp og bli en del av klimaløsningen, sier Hansson.

Solar Plane

Dette Solcelleflyet er på veg inn mot Hawaii. Nå kan Finnmark få en klimavennlig luftfart.

Foto: Jean Revillard / Ap

Får ikke biodrivstoff utenfor Oslo

Kommunikasjonsdirektør i Widerøe Silje Brandvollrandvoll, sier det er stor bevissthet om at flybransjen må ta sin del av ansvaret for miljøet. Hun er derfor ikke enig med Rasmus Hansson at luftfarten oppfører seg likegyldig til klima.

Brandvoll viser til at Widerøe har inngått kontrakt om å kjøpe fly med ny teknologi og som er mer miljøvennlige. Flyselskapet har også byttet motorene på alle flyene for å klargjøre dem til å bruke biodrivstoff.

Problemet i dag er at det ikke er mulig å fylle biodrivstoff på lufthavner utenfor Oslo. Så hvis vi kan få litt drahjelp så det blir mulig å fylle biodrivstoff i Finnmark, så er vi med på det, sier Brandvoll.

Må ta avstandene på alvor

Kommunepolitiker Farid Shariati

Vadsøpolitiker Farid Shariati mener Finnmark er et riktig sted å teste ut miljøvennlige fly.

Foto: NRK

Farid Shariati er Miljøpartiet De Grønnes representant i kommunestyret i Vadsø. Han mener Finnmark er et bra sted å teste ut klimavennlige fly, fordi fylket er så avhengig av luftfarten.

– Vi må ta de fysiske avstandene på alvor. Vi kan ikke sykle fra øst til vest i fylket vårt, og det å kjøre bil kan også bli for lang. Da er fly eneste alternativet, og derfor er det viktig å satse på klimavennlige fly, sier Shariati.

Vadsøpolitikeren mener at Finnmark kan hente ut mye elektrisk kraft gjennom vind, hav og sol for å møte et større kraftbehov med elektriske fly.

– Vi må fly på en bedre måte i framtida. Dette handler om politisk vilje, sier Farid Shariati.

Nyheter fra Troms og Finnmark