Publikum gråt av denne familiens sterke historie

Den nordnorske dokumentaren «Familiebildet» vant publikumsprisen på filmfestivalen Eurodok i helga.

Fra filmen "Familiebildet".

Historien til familien til regissør Yvonne Thommassen har begeistret mange.

Foto: Privat

– Min samiske identitet har blitt viktig for meg etter arbeidet med filmen, sier av regissør Yvonne Thomassen fra Alta.

Slo 34 konkurrenter

Eurodok er Cinematekets egen dokumentarfilmfestival med fokus på ny europeisk og norsk dokumentarfilm.

34 filmer ble vist i løpet av Eurodok i Oslo, og i år fikk publikum selv for første gang fikk stemme frem sin favoritt. Ingrid Dokka i Eurodok skjønner godt at «Familiebildet» slo godt an.

– Yvonne har laget en sterk og personlig film om krigen og evakueringen på en måte som gjør at vi som ikke har disse minnene føler at det angår oss. Det er et kunststykke å gjøre det så nært, sier Dokka.

Hun satt selv i salen da filmen ble vist, og forteller at publikum satt med tårer i øynene etterpå.

– Det er laget mange filmer om krigen og evakueringen, men aldri før har kvinnenes historier kommet så godt frem. Og det er det som gjør filmen så god, så hjertenær, roser Dokka.

Celebert selskap

Yvonne Thommassen

Regissør Yvonne Thommassen.

Foto: Pressefoto

Regissøren sier publikumsprisen er en stor anerkjennelse.

– Det er fantastisk at publikum selv har stemt den frem blant 34 filmer i et så celebert selskap som Eurodok er. Folk har likt det de har sett, og stemt på min film. Det er jeg veldig glad for, sier regissør Yvonne Thomassen.

Familiebildet er en personlig dokumentar om identitet og familiehemmeligheter. Rammefortellingen er regissørens forsøk på å samle familien til et nytt familiebilde.

– Det er ikke alle i familien som snakker sammen lengre, og i dokumentaren forsøker jeg å finne ut hvorfor det er slik, forteller Thomassen til NRK.

– Fant samisk identitet

I 1944 ble bestemora til regissøren dreven på flukt fra hjemmet i Finnmark, og okkupasjonen av Finnmark danner bakteppe for dokumentaren.

Regissøren forsøker å finne ut hvordan flukten og etterkrigstiden har påvirket familien, og oppdager underveis en samisk identitet som har blitt holdt skjult i familien.

– Det var en samisk identitet jeg først i en alder av over 30 år får vite om. Først tenkte jeg at det ikke ville bety noe for meg, men nå betyr denne identiteten veldig mye for meg, sier Thomassen.

– Hva betyr publikumsprisen for din videre jobbing videre som dokumentarist?

Det er en stor inspirasjon til å gå i gang med andre prosjekter, sier Thommassen.

– Åpner nye muligheter

Nordnorsk Filmsenter mottar nyheten med begeistring.

– Vi er glade på Yvonne sine vegne og vi håper at flere får sett dokumentaren. Vi regner med at dette åpner muligheten for norsk tv-salg, sier leder for Nordnorsk filmsenter, Tor Vadseth.