Mye på oljemessa i Stavanger i forrige uke dreide seg om nordområdene. Statsministeren lovte allerede om to år en ny konsesjonsrunde. Oljeindustrien skal nå selv peke ut områder utafor Nord-Norge som de mener er mest lovende. Her kan det bli tur og kjør.
Økt press
Og i Stavanger økte presset om å få en konsekvensutredning for havområdene utenfor Senja, Vesterålen og Lofoten. Oljelobbyen kjører beinhardt på. De vet at dette blir en viktig sak i neste års stortingsvalgkamp. En joker blir landsmøtet i Arbeiderpartiet til våren. For fire år siden dro daværende Statoil-sjef Helge Lund rundt og lovte at oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja kunne gi nye 2000 arbeidsplasser. Jeg vet ikke om hvor mange som trodde på Lund. Nå bruker ikke oljelobben de samme argumentene. I dag fokuseres det på å få åpnet nye områder som kan forlenge norsk oljenæring i 30–40 år framover. Det snakkes mindre om arbeidsplasser.
Positive signaler
Det er utvilsomt mange positive signaler fra oljeindustrien om aktivitet i nord. Særlig gjelder det Finnmark. Oljeselskapet Eni får sikkert snart skikk på forholdene om bord i plattformen Goliat. Tidligere sjefer i Eni er sparket. Det er nå innledet et godt samarbeid med fagforeninger og hovedverneombud. Stansen i oljeproduksjonen etter strømstans og evakuering av ansatte, betyr utsettelser av store inntekter for Eni, Statoil og staten. Omdømmetapet for Eni må være stort for et prosjekt som har hatt overskridelser på minst 16 milliarder kroner, og som ble to år forsinket.
Castberg kommer
I Stavanger uttalte Statoil at de tror at utbyggingen av Castberg-feltet i Barentshavet vil bli realisert. Men det er usikkert når det vil skje. Både selskapene Lundin og OMV har påvist store ressurser. I tillegg skal det være oppdaget mange nye spennende geologiske formasjoner i Barentshavet som kan gi nye funn, forteller informerte kilder til oss. Mye vil trolig skje. Men om det blir ilandføring av olje til en terminal på Veidnes i Nordkapp er høyst usikkert. Finnmarkspolitikerne sloss for dette, men kan trolig oppnå like stor aktivitet på land dersom nye driftsorganisasjoner legges til Finnmark.
Nye boringer
Om ikke lenger starter boring i blokker som er tildelt i den 23. konsesjonsrunden.
Og snart kommer også Aasta Hansteen-feltet i drift utafor Nordland, et felt som skal driftes fra Statoil i Harstad. I tillegg tjener nå Snøhvit gode penger. Glemt er alle problemer og overskridelser. Både Norne og Skarv gir brukbare inntekter.
Overilt optimisme
Isolert kan dette se lovende ut for nordnorsk industri. Det vil trolig komme nye milliardinvesteringer. Men ingen kan garantere noe om leveranser i Nord-Norge selv om det skal kjøpes inn utstyr og varer for milliarder av kroner. Oljeselskapene skjærer ned på alle kostnader. Nordnorsk industri vil møte en tøff konkurranse fra bedrifter og konsern i Sør-Norge og fra utlandet.
Det har vært en kraftig reduksjon av antall ansatte i oljenæringa. Det har også rammet landsdelen. Statoil har i det stille redusert staben i Harstad med 40 ansatte. Det kan bli flere. Nybygget i Harstad sentrum kan bli stående som et monument over overilt optimisme.
Få snakket om klima
Flere selskaper har redusert antall ansatte både i Harstad og Hammerfest. Og oljesatsinga i Tromsø har hittil vært en fiasko. Studenter satser heller ikke på tradisjonelle oljefag lenger.
Men dette var ikke nordnorske politikere og næringslivsfolk særlig opptatt av. Det ble arrangert et frokostseminar om mulighetene i nord. Ingen tok opp de åpenbare utfordringer oljevirksomhet i nord betyr for klimamålene som Norge har vedtatt. Ingen motstemmer var invitert til å si noe om dette. Hvilken rolle kan landsdelen spille i framtida når det skal satses mer grønt og mindre på olje/gass som energiform. Det passet seg kanskje ikke inn i forsamlingen som fortsatt er evige olje-optimister.