«Avslutter Frp i Tromsø høstjakta?»

Regionredaktør i NRK Troms kommenterer turbulensen i det borgerlige samarbeidet i Tromsø.

Jonas Eilertsen (V), Øyvind Hilmarsen (H) og Jan Blomseth (FrP)

Jonas Eilertsen (V), Jens Johan Hjort (H), Øyvind Hilmarsen (H) og Jan Blomseth (Frp) og Anni Skogman (Frp)

Foto: Eskil Mehren

Pål Hansen

Byrådssamarbeidet i Tromsø er i store vansker. Dersom Fremskrittspartiets Jan Blomseth fortsetter høstjakta på byrådet er ikke freden over når byrådsleder Øyvind Hilmarsen er ferdigjakta på elg. Det er spennende å se hvor lenge Høyre aksepterer å være jakta på.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen er på elgjakt. Med dårlig mobildekning og vått jaktvær er det elgen han skal å felle. På post ute i skogen får Hilmarsen god tid til å tenke over samarbeidet med Frp. Det vil overraske meg mye dersom han ikke grubler på om Blomseth er en politisk venn eller fiende.

Rolleiv Lind oppfatter det slik at det parlamentariske grunnlag for samarbeidet i byrådet i Tromsø fortsatt er til stedet. Dette utsagnet holder samarbeidet mellom Høyre og Fremskrittspartiet i live. Et liv som ene og alene puster fordi Høyre i Tromsø ikke ønsker å sette situasjonen på spissen.

Jan Blomseth er Tromsø Fremskrittspartiet sterke politiker og han sitter ikke i byrådet. Han ønsket ikke å flytte inn på et kontor i Rådhuset. Det ser ut til å være den største utfordringa for samarbeidet mellom Fremskrittspartiet og de som de samarbeider med om makta i Tromsø. I media har Blomseth en rekke ganger rettet sterk kritikk mot Høyre. Torsdag vil han ikke uttale seg offentlig om tilliten til partiets nærmeste samarbeidspartner.

Man trenger ikke politiske fiender når man har venner som Blomseth. Jeg kan ikke, med min beste vilje, skjønne hans logikk. Sterk kritikk av Høyre kan han altså servere i radio, på TV og i aviser. Tillitserklæringer det vil han ikke gi offentlig. En underlig måte å samarbeide på.

Jeg er ikke sikker på om Høyre har fått følgende beskjed: Fremskrittspartiet i Tromsø med Blomseth i spissen, har tillit til Høyre. Beskjeden kan ha vært: Vi har ikke mistillit til våre samarbeidspartnere. Blomseth har ingen høy stjerne i Høyre. Alvarstein og Kanestrøm, som sitter i byrådet for Fremskrittspartiet, omtales med respekt av de andre borgerlige partiene i Tromsø, men alle vet at den sterke mannen i partiet er Jan Blomseth.

Om noen måneder braker valgkampen løs. Neste høst skal dagens byråd be om nytt tillitsvotum fra velgerne i Tromsø. Det blir en utfordrende valgkamp for de partiene som i dag styrer Tromsø. Hvordan skal de selge resultatene sine når Fremskrittspartiets gruppeleder har framstått som en av de sterke kritikerne av byrådet.

I dag sitter byrådsleder Øyvind Hilmarsen på post og jakter på elg. Med ladet våpen jakter han på skogens konge. Når han er tilbake på kontoret i rådhuset er nok han og Høyre spent på om Frp i Tromsø har avslutta høstjakta på byrådet. Onsdag hadde også Høyres kommunestyregruppe møte. Jeg vet at flere av møtedeltakerne gav beskjed om at nok er nok. Det var de som tok til orde for å avvikle byrådssamarbeidet med Frp. Et flertall valgte å konkludere med at det fortsatt er et grunnlag for et videre samarbeid.

Dersom Jan Blomseth fortsetter å kritisere byrådet vil det flertallet raskt smuldre opp.