Hopp til innhold

 – Gamle leker kan inneholde helsefarlige stoffer

Gjenbruk er i vinden, men enkelte leker bør du styre unna. Eldar (6,5) og mamma Rikke vet hva de skal se etter.

Eldar og mamma Rikke på handletur

Rikke Marselia Hansen og sønnen Eldar finner ofte gamle skatter i bruktbutikkene.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Eldar Hansen på 6,5 år gliser bredt. Han har nettopp kjøpt seg oransje, røde og grå lekebiler i bruktbutikken i Harstad.

– De skal kjøres rundt med, smiler Eldar og tar en testrunde på bordet.

Han og mamma Rikke Marselia Hansen er ofte på skattejakt i bruktbutikkene.

– Det er billig, også blir det mindre søppel. Jeg har ingen betenkeligheter med å kjøpe brukte leker. Så å si alle lekene her er fra 2000-tallet og er godt innenfor regelverket. Men jeg ser likevel etter CE-merket, forteller Hansen.

Advarer mot enkelte leker

Leketøysdirektivet kom i 1988, og bestemmer hvilke stoffer som er tillatt å bruke i leketøy for barn.

– Leker som er laget før det, var ikke omfattet av et regelverk. Hva slags stoffer som kan finnes i leker før dette, er umulig å vite, sier seksjonsleder Heidi Morka i kjemikalieseksjonen i Miljødirektoratet.

Heidi Morka

Heidi Morka i Miljødirektoratet ber folk om å utvise skjønn når man skal handle brukte leker.

Foto: John Petter Reinertsen

Hun advarer spesielt mot enkelte leker.

– Myke plastleker kan inneholde stoffer som lett kommer ut. Og da kan de lekene ha i seg stoffer som eftalater og bisfenol A (BPA). De er vi bekymret for, for de kan ha hormonforstyrrende egenskaper som kan påvirke fosteret, og føre til reproduksjonsskader. Små barn, som er mer utsatte for helserisiko, putter gjerne leketøy i munnen og suger på dem, sier Morka.

– Har du en gammel badeand er det lurt å kjøpe en nyprodusert. Det samme gjelder gamle leker som er malt. Disse kan inneholde metaller som er skadelige. Og spesielt hvis maling faller av, for da kan dette gjøre at barn får det i seg, advarer hun.

Morka sier det er viktig å se etter CE-merket, som kom samtidig som direktivet i 1988.

– Det er ikke en godkjenning, men produsenten erklærer at lekene oppfyller kravene i regelverket. Og da gjelder det både innhold av farlige stoffer, og at leketøyet skal være sikkert.

Bruktsalget øker

Gjenbruksbutikken Fretex melder om en økning på 23 prosent i salg av brukte leker og spill fra 2016 til 2017.

Dukke på bruktbutikk

– Denne dukken er hard og inneholder ikke eftalater, sier Pia Bolstad på bruktbutikken Fretex i Harstad.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Vi hjelper gjerne folk om de har spørsmål om brukte leker, og hvilke stoffer de kan inneholde, sier avdelingsleder Pia Bolstad på Fretex i Harstad.

Hun er godt kjent med CE-merkingen, og hvilke leker som er godkjent for de forskjellige aldersgruppene. Av og til får bruktbutikken inn gamle leker før 1988, men disse er det vanligvis voksne som er mest interesserte i.

– Ofte har de et forhold til dem fra barndommen. Da er det mer som et samleobjekt som blir plassert til pynt, og ikke noe som småungene får leke med, sier Bolstad.