Hopp til innhold

«113»-Maja: – Det er en syk følelse å stå der med et menneskes liv i handa

Se Maja Lauritsen og Mads Gilberts beste triks for å roe ned mennesker.

113 (generelle bilder) 113

– Man må bruke alle de evnene man har i møte med mennesker ute på ambulanseoppdrag for å hjelpe, sier ambulansefagarbeider Maja Lauritsen (til høyre).

Foto: Ingun Mæhlum / NRK

Se for deg at du sitter hjemme i stolen, har kjempevondt i brystet og er veldig redd. Endelig kommer ambulansen.

Dette scenarioet møter stadig Mads Gilbert, klinikkoverlege for akuttjenestene ved universitetssykehuset i Nord-Norge, og ambulansefagarbeiderne Maja Lauritsen i sin arbeidshverdag.

113 (generelle bilder) 113

– Det aller mest beroligende er å kjenne et ekte menneskelig nærvær når du er redd, sier klinikkoverlege Mads Gilbert.

Foto: Marius Fiskum / NRK

– Da kommer vi inn, nærmer oss i øyehøyde og går tett på pasienten. Så sier vi: Hei. Dette skal gå bra. Er du redd?

Maja og Mads er blant hovedkarakterene i NRKs nye TV-serie «113». Gjennom serien blir man kjent med ansvaret de har for menneskers liv og helse i den nordligste delen av Norge. Et område med store avstander og mye vær.

Fredag kveld kunne vi også møte Maja og Mads i programmet Lindmo på NRK1.

Hvis pasienten er skikkelig redd har Mads Gilbert to triks som sier alle kan benytte seg av, og som ambulansearbeiderne ofte bruker: kropps- og blikkontakt.

Og når Mads Gilbert sier de går nært for å berolige pasienten, mener han virkelig nært opp mot ansiktet. Både Mads Gilbert og Maja Lauritsen er å se i programmet Lindmo på NRK1 fredag kveld.

To triks alle kan gjøre

Mads eller Maja varmer hendene ved å gni dem mot hverandre og legger dem så rundt ansiktet til pasienten.

– Så sier jeg: Ikke være redd. Du skal ikke dø. Dette skal vi klare sammen og vi skal ikke gå fra deg. Og det kan alle gjøre. Vi kan alle trøste hverandre med den menneskelige nærheten, sier Mads Gilbert.

Maja sier mange av menneskene de møter er i den sonen av redsel når ambulansetjenesten, legevakta eller stemmen på 113 skal hjelpe pasienten ut av det.

– Da må jeg se mennesket og situasjonen personen står i, bruke sansene og se, føle og tenke for å se helheten og for å kunne hjelpe, sier Maja.

Maja Lauritsen beskriver det som et privilegium å være så nært på det virkelige livet, gjennom arbeidet.

Og slik beholder du roen selv

Gjennom ti episoder får også tv-publikum være med på en rekke akuttmedisinske utrykninger mens ambulansearbeiderne beholder roen på imponerende vis.

Maja Lauritsen sier kreativitet ofte er en nøkkel i en landsdel som er svært utsatt for vær og vind.

– Det er stadig veier som blir stengt eller en vindutsatt bro. Da kan vi for eksempel slå følge med en lastebil som kan gi oss ly over, forteller Maja.

Hun sier det viktigste er at de alltid kommer trygt fram til pasienten.

– Det beste og det verste med jobben er menneskene du møter og situasjonene de står i. Det er en syk følelse å stå der med et menneskes liv i handa, sier Maja.

Dette bør du lære av «113»

113 (generelle bilder) 113

– Lær deg hjerte- og lungeredning, og øv så ofte som mulig, sier Mads Gilbert, som er en av hovedpersonene i serien 113.

Foto: Marius Fiskum / NRK

Å beholde roen selv kan man også øve på, sier Mads Gilbert, og forklarer:

– Vi snakker sammen på vei ut om hva som vil møte oss, og så lager vi en plan for oppdraget. Å støtte hverandre kan for eksempel bety å ta hverandre på skuldra og å rydde unna redslene våre før vi kommer fram, forklarer han.

Han håper alle som ser programmet «113» får med seg to ting.

– Folket må kunne hjerte-lunge redning og det å ringe 113. Og så må vi slåss for velferdsstaten og ambulanse- og kommunehelsetjenesten. Når alt skal måles i kroner og øre fremfor i omsorg, kjærlighet og solidaritet er det ikke gitt at denne flotte ambulansetjenesten vil vare evig.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark