– Vil veilede, ikke straffe om mobilbilder

Både foreldrene og kommunen er glad politiet på Finnsnes tar mobilbruken til elevene ved ungdomsskolen på alvor. – Vi vil veilede mer enn å straffe, sier lensmannen. Seks elever er siktet.

Finnsnes ungdomsskole

Seks elever ved nye Finnsnes ungdomsskole har fått mobiltelefonene beslaglagt og er siktet.

Foto: Arild Moe / NRK

I begynnelsen av april fikk politiet på Finnsnes henvendelse fra Finnsnes ungdomsskole om at elever følte stort ubehag over at bilder lå ute på blant annet lukka facebook-grupper.

– Noe av bildematerialet var slikt som ungdommene hadde tatt av seg selv og overlevert fortrolig til venner, kjærester og andre, forteller lensmann Arnold Nilsen. De fikk også høre om elever som var blitt fotografert på skolen uten å være oppmerksom på det.

Det verste var at minst en elev var blitt presset til spesielle handlinger. Hvis vedkommende ikke gjorde det, ville fotomaterialet bli brukt mot vedkommende.

De seks elevene har status som siktet fordi mobiltelefonene er beslaglagt som et ledd i etterforskninga.

Leder i foreldrerådets arbeidsutvalg ved ungdomsskolen, Ralph Simonsen, sier de foreløpig ikke gjør noe med saka. Han er glad politiet tar saka på alvor.

Ralph Simonsen

FAU-leder Ralph Simonsen er glad for politiets arbeid med mobilbruken.

Foto: Arild Moe / NRK

– Det kan få drastisk betydning for ungdommene. Men samtidig må de ta ansvar hvis de har gjort noe ulovlig, sier han.

Ledelsen ved Finnsnes ungdomsskole har valgt ikke å kommentere saka. Det synes Ralph Simonsen er uheldig når den først er blitt kjent.

Kommunalsjef Rune Hoholm i Lenvik kommune sier til NRK at nettvett er tema ved skolen fra 8. klasse. Også han er glad politiet har et konstruktivt fokus på saka. Men Hoholm mener foreldre også må snakke om mobilbruk rundt middagsbordet med ungene sine.