Kultursamarbeid med Russland viktigere enn noensinne

Til tross for kjølig politisk klima fortsetter det kulturelle samarbeidet med Russland som før. Norske og russiske musikere mener samarbeidet nå er enda viktigere.

Fylkesmusiker Anna Rostrup øver sammen med russiske musikere.

Fylkesmusikeren Anna Rostrup øver her sammen med sine russiske musikerkolleger.

Foto: Bård Wormdal

Fylkesmusiker Anna Rostrup har samarbeidet jevnlig med russiske musikere i over 25 år. Hennes samarbeid over grensa er ikke påvirket av kaldt politisk klima.

– Nå kjenner jeg ikke til hvordan det går med næringslivssamarbeid og andre typer samarbeid, men jeg har ikke merka noe forskjell i dette kultursamarbeidet som Finnmark har hatt med Murmansk i 25 til 30 år, sier Anna Rostrup.

Anna Rostrup

Fylkesmusiker Anna Rostrup fra Vadsø har gode venner og kolleger i Russland gjennom musikken.

Foto: Ingjerd Tjelle / Horisont Varanger AS

Øvd i seks dager sammen med russere

Like før jul har hun vært på øving sammen med russiske kolleger i seks dager, til en ny konsert i den nyoppussede Filharmonien i Murmansk. I november var hun også med på åpningskonserten etter en oppussingen der.

Allerede før filharmonien ble pusset opp ble lydforholdene i salen betegnet å være i verdensklasse. Rostrup, som bor i Vadsø, jobber jevnlig med russiske kolleger med konserter både på russisk og norsk side av grensa.

Til tross for dagens kjølige politiske forhold til Russland fungerer det kulturelle samarbeidet mellom Finnmark og Murmansk. Musikere mener kultursamarbeidet nå er enda viktigere enn før.

– Jeg tror at det er veldig viktig nå når det er litt kjølig på politisk nivå, at vi kan opprettholde det gode forholdet på kulturfronten, altså når det gjelder musikk og kunst, sier musikeren.

Øving i nyoppusset Philharmonien.

NYOPPUSSET: Konsertsalen i Murmansk er totalrenovert.

Foto: Bård Wormdal

Trives i Murmansk

Anna Rostrup er mere kjent i Murmansk enn i Tromsø og Oslo etter sine mange opphold. Hun stortrives i byen selv om hun ikke behersker russisk.

I Murmansk har hun gode venner og kolleger gjennom musikken. Rostrup setter også pris å kunne gå i butikker og benytte seg av det rike restauranttilbudet. Dette året har hun hatt tre opphold i Murmansk.

Norsk næringsliv er derimot nå nesten helt fraværende i Murmansk. Også den russiske musikeren Jekatarina Okrajmimsavy mener det kulturelle samarbeidet nå derfor er spesielt viktig.

– Jeg kan bare si at når det er kaldt klima så kan bare samarbeid mellom folk gjøre det mere varmt og trygt. Så derfor er dette veldig viktig, sier Jekatarina Okrajmimsavy.

Murmansk

Murmansk Philharmonic er hjemmehørende her i Murmansk by.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK