Hopp til innhold

– Viktig at skikjøring i Norge ikke blir vill vest

Reiselivsaktører som opererer i Norge må informere bedre om farene ved skikjøring, mener professor. Politiet vurderer å se på krav om lokalkunnskap hos guider.

Reiselivsforsker Arvid Flagestad (innfelt) og skikjørere i Lyngen

ADVARER: Reiselivsforsker Arvid Flagestad (innfelt) advarer mot skiturisme uten grenser og turer hvor guidene ikke har kunnskap om de lokale forholdene. Bildet viser skikjørere på guidet topptur med ski i Lyngen i Troms.

Foto: Graham Austick, Lyngen Lodge / Markedshøyskolen

– De som selger skigåing og -kjøring utenfor løyper i Norge som produkt har et ansvar om å informere på en god nok måte, slik at vi unngår flest mulig ulykker, sier Arvid Flagestad, professor i reiseliv ved Markedshøyskolen, til NRK.

Fem utenlandske turister mistet mandag livet etter at det gikk et stort snøskred i Kåfjord kommune i Nord-Troms.

Snøskredet i Kåfjord

FEM OMKOM: Fem utenlandske turister mistet mandag livet etter at det gikk et stort snøskred i Kåfjord kommune i Nord-Troms.

Foto: Alf Waaler

Båten som fraktet skituristene til skredstedet drives av et fransk firma, som har arrangert lignende turer i Norge siden 1997. Kapteinen på skipet som fraktet skituristene til Kåfjord, har i flere år reist til Nord-Norge med skiturister.

Ingen krav til lokalkunnskap

Det var en profesjonell fjellguide med gruppen opp i fjellet, men turfølget skal ha kjørt en ekstremt bratt rute som ingen lokale offpistekjørere bruker. Skredekspert Kjetil Brattlien sa til NRK i går at utenlandske guider ikke alltid gjør riktige vurderinger av lokale vinterforhold i Norge.

I dag er det ikke noe krav til selskaper som skal drive slik reiselivsvirksomhet i Norge at de skal ha guider med god lokalkunnskap. Flagestad mener det bør vurderes.

– Der er viktig at guidene har god lokalkunnskap. Vi ser at det vektlegges mye i alpelandene, sier Flagestad.

Saken fortsetter under bildet

Skredtragedien i Kåfjord

BRATT RUTE: Selv om en profesjonell fjellguide var med gruppen som ble tatt av snøskredet i Kåfjord, skal turfølget ha kjørt en ekstremt bratt rute som ingen lokale offpistekjørere bruker.

Foto: Røde Kors

– Ikke slipp helt løs

Flagestad advarer mot flere ulykker hvis ekstremsportturister får holde på akkurat som de vil.

– Det er viktig at vi ikke slipper slik ekstremsport helt løs, at det ikke blir vill vest, mener han.

Ifølge reiselivsforskeren oppstår de farligste situasjonene når helt normale skiløpere forsøker seg på svært utfordrende aktiviteter.

– Vi har et helt spesielt ansvar for å informere disse menneskene, sier Flagestad.

Viser til myndighetene

Arne Trengereid er administrerende direktør for paraplyorganisasjonen Nord-Norsk Reiseliv, som profilerer Nord-Norge som turistmål ute i verden.

– I etterkant av slike ulykker vil nok flere, både i næringen og hos myndighetene, stille noen spørsmål, sier Trengereid til NRK.

– Men jeg kan ikke uttale meg om krav og regler for guider, det blir et spørsmål for myndighetene, legger han til.

Saken fortsetter under bildet

Morten Pettersen

INTERESSANT: Stabssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt mener det er interessant å se på krav om lokalkunnskap hos guider for skikjørere.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Stabssjef Morten Pettersen i Troms politidistrikt mener lokalkunnskap, spesielt om skred, alltid er en fordel.

– Vi har ikke diskutert krav om lokalkunnskap hos guidene, men det er helt klart interessant å se på, sier Pettersen til NRK.

– Krevende natur

Arne Trengereid, administrerende direktør i Nord-Norsk Reiseliv

VISER TIL MYNDIGHETENE: – Jeg kan ikke uttale meg om krav og regler om guider med lokalkunnskap, sier Arne Trengereid, administrerende direktør for Nord-Norsk Reiseliv.

Foto: NordNorge.com

Direktøren i Nord-Norsk Reiseliv synes skredulykken er tragisk.

– Det naturbaserte reiselivet er en av grunnpilarene for turisme i Nord-Norge. Men dessverre er det noen som vil utøve den typen ekstremsport vi har sett i alpene også her i Norge, sier Trengereid.

– Er folk som kommer hit godt nok informert om farene med for eksempel snøskred?

– Jeg vil ikke spekulere for mye. Men norsk natur er krevende, og det er nok en fordel å kjenne de lokale forholdene og værforholdene godt hvis du skal være guide, svarer han.

Praktbilder gir PR-løft

Ifølge reiselivsforsker Flagestad skaper ikke den ekstreme skiturismen store verdier i seg selv. Likevel gir slik aktivitet norsk reiseliv mye god PR i hele verden. Medieinteressen er stor.

– Se hva Ekstremsportveko gjør for Voss og fjordene på Vestlandet. Det er nok litt det samme med skikjøring ned bratte fjellsider i Troms, sier Flagestad.

Trengereid vedgår at skikjøringen er god PR for reiselivet i Nord-Norge.

– Vi skjønner at slike toppturer får mye oppmerksomhet internasjonalt. I motsetningen til i alpene kan folk kjøre fra fjelltoppene og rett ned til et glinsende hav, forklarer reiselivsdirektøren.

– Vi ser på slik skikjøring som en positiv attraksjon for reiselivet i landsdelen. Men dette er alt i alt en smal nisje som betyr ganske lite for verdiskapningen vår som helhet, forklarer han.

Lyngen

SUPER PR: Bilder av folk på fjelltopper og skikjørere som suser ned bratte fjellsider i Nord-Norge, som her i Lyngen i Troms, gir fantastisk PR for reiselivet.

Foto: Graham Austick/Lyngen Lodge

Flere nyheter fra Troms og Finnmark