– Viktig å prate om sex med barnehagebarn

Tore Holte Follestad tror overgrepssaker, som den som nå er rullet opp i Tromsø, kunne vært unngått dersom vi hadde hatt seksualundervisning i barnehagen.

Barne i barnehage

Barn i barnehagen er mottakelig for undervisning om kropp og sex, mener Tore Holte Follestad.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Tore Holte Follestad

Tore Holte Follestad.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Seksualundervisningen bør starte allerede når barnet ligger i magen, ved at foreldrene tenker gjennom hvilke verdier de ønsker at barnet sitt skal ha. Når barnet er født bør foreldrene vise at nærhet til sin egen kropp er fint, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver hos Sex og Samfunn, landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne.

– Videre bør vi vise barna hva som er greit at de selv gjør med egen kropp, og hva som ikke er greit at andre gjør med kroppen deres. Vi må også være tydelig på at barna skal kunne si fra til noen voksne om noen gjør noe som ikke er greit, fortsetter han.

I etterdønningene av den store overgrepssaken som har rullet opp i Tromsø denne uken, hvor en mann i 30-årene er siktet for overgrep mot elleve barn, har det blitt diskutert mye om hvordan voksne skal prate med barn om overgrep og kropp.

– Tror en del overgrep kunne vært unngått

Fredag publiserte NRK en kronikk av Ada Sofie Austegard, leder for Stine Sofies stiftelse.

– Barn må vite hva overgrep er. Først da kan de melde fra. Når skal vi gi barna trygge arenaer til å snakke om sex, og hva som er lovlig og ulovlig, spør Austegard i kronikken.

Tore Holte Follestad mener vi bør innføre seksualundervisning allerede i barnehagen.

– Da tenker jeg ikke at vi skal prate med barna om prevensjon, samleie og slike ting. Vi må prate med dem om kroppen deres, at de skal like den, hvordan den fungerer, og hvem som har tilgang på den, sier Follestad.

– Hadde det vært mer bevissthet rundt denne type informasjon, og barna er klar over hva som er greit og ikke greit å gjøre med kroppen deres, tror jeg saker som vi nå ser i Tromsø kunne vært unngått.

Her lærer barnehageungene om sex

SEKSUALUNDERVISNING I BARNEHAGEN: Pedagogisk leder Vibeke Lykseth forklarer femåringene hva som skjer når mamma og pappa har sex.

– Barna synes ikke det er ekkelt å prate om

En del barnehager har seksualundervisning med barna, deriblant i Sortland kommune i Nordland.

Follestad forteller at de ikke har en oversikt over hvor stor andel av norske barnehager som har et slik tilbud. Men de jobber for å få det inn i flere barnehager, og som en del av undervisningen for dem som skal jobbe i barnehagene.

– Barn synes ikke det er ekkelt å prate om kropp. De tar imot usannsynlig mye ting hvis vi gjør det riktig, for eksempel ved at noen de stoler kan sette seg ned med dem og prate om disse tingene, sier han.

– Men en del folk synes det er kleint. De tror det er vanskelig å prate med barn om det, eller der har et problematisk forhold til si egen kropp og seksualitet.