Hopp til innhold

– Vi voksne er kanskje ikke de beste forbildene

Vi er midt inne i konfirmasjonssesongen, og tradisjonen tro så arrangeres det fest for konfirmantene. Ifølge en undersøkelse som er gjort så slås det fast at det er mange foreldre som rett og slett sliter med å ha råd til å arrangere fest for konfirmanten sin.

Konfirmasjon i Hamar Domkirke

Konfirmasjonen kan bli dyr, gjerne opp mot 40.000 kroner.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Det er konfirmasjonstid og det betyr gjerne jubel og glede for konfirmantene og samtidig slunkne kontoer for foreldrene. For det vis er seg at kostnadene fort kan komme opp mot 30 – 40 000 kroner.

– Det som koster er gjerne middagen, noen har den på restaurant og noen har den hjemme. Og vi vet at bunad har blitt veldig vanlig. Og bare den koster 35.000 kroner med sølv, sier Linda Tofteng Eliassen, avdelingsleder for personmarked ved Sparebank 1 Nord-Norge.

– Ikke de beste forbildene

Hun sier at de ikke ser noen kostnadsforskjeller om man velger en kirkelig eller en borgerlig konfirmasjon.

– Ellers i livet pleier vi voksne å si at det er fint å kjøpe ting brukt, og at en pose arveklær er gull. Så tar vi av på konfirmasjonen, så kanskje er vi ikke de beste forbildene, sier Eliassen.

Flere bruker kredittkort

Hun forteller at konfirmasjonsfesten kan bli så dyr at flere også tyr til kredittkort for å lage festen så stor som mulig.

– I utgangspunktet er det slik at hvis du allerede har planlagt festen og har økonomi til å øke lånet, så legger ikke vi oss opp i årsaken til det. Men det man kan si, er at hvis man ikke har spart opp på forhånd, så bør man kanskje gjøre en vurdering og spørre seg om det er riktig å legge lista så høyt at man må låne, sier hun.

– Tar folk disse rådene?

– Mange gjør nok det. Jeg tror de fleste som arrangerer konfirmasjon legger listen etter økonomien sin. Så vi snakker kanskje om den fjerdedelen som ikke har spart på forhånd.

– Ikke la pengene flyte

Hun foreslår å planlegge konfirmasjonen sammen med konfirmanten selv, og legger budsjettrammer. Det kan også hjelpe han eller hun når ferske tusenlapper fra konfirmasjonen skal brukes eller spares.

– Vi pleier å si at det lureste er å ikke la pengene ligge og flyte hjemme, for da får de ben å gå på. Sett dem på en konto, så dukker sikkert de fornuftige kjøpene opp, sier Eliassen.