Tromsø-mann i New York: – Vi merker at de forbereder seg på et stort uvær

New York preges av varselet om snøstorm.

US-BLIZZARD-BARRELS-INTO-NORTHEASTERN-U.S.

New York preges av mange snøploger akkurat nå, forteller norsk turist.

Foto: Alex Trautwig / Afp

Stort snøfall og kraftig vind fører til at New York og store deler av USAs østkyst er i unntakstilstand. Over 7.000 flyreiser er kansellert.

– Har godt med klær

Erling Gustavsen

Erling Gustavsen håper han kommer seg hjem fra New York fredag, slik planen er.

Foto: Privat

– Jeg er jo vant med dårlig vær både i Nord-Norge, på Svalbard og Bjørnøya, så for meg er ikke dette så dramatisk. Men det er tydelig at amerikanerne tar dette på alvor.

Det er voldsomt med snøploger og forberedelser til morradagen her. Det er litt snø og vind i lufta nå, sier Erling Gustavsen på telefon fra New York natt til tirsdag lokal tid.

– Vi bor på hotell og har kort vei til både butikker og spisesteder. Vi har også gode klær med oss, så vi er ikke preget av det foreløpig, forteller han.

Visste ikke om uværet

Gustavsen hadde ikke fått med seg stormvarselet før han reiste til New York. Det var først i drosja på veg fra flyplassen til hotellet at han fikk vite om snøstormen.

– Vi tar det rolig, har innkvartert oss og skal være her til fredag. Forhåpentligvis kommer vi oss hjem da. Men vi merker mye hektisk aktivitet her på hotellet, med folk som må booke om reisene sine.

– Jeg tar det med ro, siden jeg ikke skal på jobb før 11. mars, forteller han.

«Snowmageddon»

Statene New York, New Jersey, Connecticut og Massachusetts har i løpet av det siste døgnet erklært unntakstilstand som følge av uværet. Ifølge nyhetsbyrået AFP er over 7.000 flyvninger kansellert. I USA har flere medier døpt stormen Snowmageddon.

Undergrunnsbanen i New York er for første gang stengt på grunn av snø, og flere steder er det forbudt å kjøre privatbil.

Se værradar for New York på yr.no

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss sier det store snøfallet nå har startet.

– Det verste kommer om ikke altfor lenge, altså nå på natta lokal tid. Det ser ut som Boston får mer snø enn New York. I Boston kommer det opp mot 70 centimeter med snø, og en god del vind. En skikkelig snøstorm, sier Gislefoss.

Han sier det vil snø mye i et døgn fremover, men at det da vil være over.

Nedbør over Boston og New York

Bildet viser nedbør over Boston og New York fra klokken 18 mandag til 18 tirsdag lokal tid.

Foto: Meteorologisk institutt