Hopp til innhold

– Vi leter etter kunstnere som pusher grenser

Flere samiske artister til Festspillene i Nord-Norge.

Artistslipp FINN

Festspillene i Nord-Norge benytter den samiske nasjonaldagen til å slippe flere samiske artister som i juni skal opptre i Harstad. Blant artistene er Ylva, Leagus og Ánnásuolo. Førstnevnte platedebuterte i 2016 og har elektronikamusikken som fundament.

– YLVA representerer noe unikt innen samisk musikk med sin kombinasjon av urfolksmusikk og elektronika, joik og jazzblås. De er den typen band vi elsker; fremoverlent, energiske og utforskende, skriver festspilldirektør Maria Utsi i en pressemelding.

Festspillene lanserer også samarbeidskonseptet Verdde Sessions, der artister skal samarbeide på tvers av utrykk og sjangre. Inspirasjonen er hentet fra et gammelt samisk system for utveksling av varer og tjenester mellom befolkningen ved kysten og reindriftssamene.

– Vi leter etter kunstnere som pusher grenser, og finner dem ofte blant urfolksartister. Da er det helt naturlig å legge til rette for musikalske møter for å bidra til videre utvikling. Målet er å utvikle ny musikk, inspirert av hverandres musikalske erfaring og uttrykk, sier Maria Utsi.

I år er det det canadiske bandet A Tribe Called Red, og de to joikerne Sara Marielle Gaup Beaska og Marja Helena Fjellheim Mortensson som skal jobbe sammen.

– Når vi setter sammen disse verdensstjernene med noen av Sápmis fremste joikere, forventer vi at de skaper noe helt unikt sammen. Det vil bli sterkt, moderne og med et tydelig politisk budskap, skriver Utsi.

Festspillene i Nord-Norge 2017 arrangeres 24. juni-1. juli.