Hopp til innhold

– Vi har ventet på en slik fisk i mange år

Forskerne ved Universitetet i Tromsø hadde store forventninger da de fikk en svært sjelden fisk på benken.

 Arve Lynghammar, forsker ved UiT - Norges arktiske universitet, var veldig spent på hva storskata ville avsløre.

Arve Lynghammar, forsker ved UiT–Norges arktiske universitet, var veldig spent på hva storskata ville avsløre.

– Vi har leitet etter denne arten i ti år snart. Dette er den andre vi får tak i, sier Arve Lynghammar, forsker ved UiT – Norges arktiske universitet.

Torsdag tok han og forskerkollega Tone Vollen fra Havforskningsinstituttet imot en 78 kilo tung storskate.

Fisken ble tatt med garn utenfor Karmøy i oktober. Heldigvis for forskerne, valgte fiskeren å donere fangsten til forskning, i stede for å servere fisken til middag.

– Dette er en art som er kritisk truet både nasjonalt og internasjonalt. Bestanden har gått veldig tilbake de siste årene, sier Lynghammar.

Forskerne hadde store forhåpninger til skaten. De anslår at det er en hunn, på rundt 20 år. Den var 171 centimeter bred og rundt to meter lang. En størrelsen som tilsier at skaten var kjønnsmoden. Så forskerne håpet at fisken skulle være gravid, eller ha eggkapsler inne i seg.

– Det hadde den dessverre ikke, men vi ser at den har gytt tidligere, sier Lynghammar.

Storskaten er observert flere steder langs norskekysten. Forskerne må vente en stund på en del prøvesvar, men noe fikk de bekreftet i dag. Og noen spørsmål forblir ubesvarte.

– Vi er også litt overrasket over at magesekken var nesten tom. Vi hadde jo trodd at dette var en skate som var på oppfôringsreise langs kysten.Om det er en gjest eller om den alltid har vært her, vet vi ikke, sier Lynghammar.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Følg 17. mai-feiringen her

Følg 17. mai-feiringen her

Få med deg alt fra feiringen her