Hopp til innhold

– Vi har ingen tro på at vi vil få pengene

Hotellene som har mest penger utestående i forbindelse med Sjakk-OL, er ikke fornøyde med tilbudet de fikk av arrangørene tirsdag. Nå vil de ha Tromsø kommune på banen.

Poul-Henrik Remmer

Poul-Henrik Remmer og de andre i hotellbransjen i Tromsø tror ennå ikke de vil få alle pengene etter sjakk OL.

Foto: torill ustad stav / nrk

– Vi i hotellbransjen forventer å tape penger på dette. Slik som situasjonen er nå har jeg ingen tro på at vi vil få utbetalt alle pengene som Sjakk-OL skylder oss, sier Poul-Henrik Remmer.

Han er talsperson for flere tromsøhoteller, som er blant de største kreditorene til Sjakk-OL som ble arrangert i byen i august.

I forrige uke ble det kjent at en annen kreditor, ISS Facility Services, har begjært Sjakk-OL konkurs.

Arrangørene har tilbudt kreditorene en akkord på rundt 88 prosent av de utestående beløpene. En liste NRK har fått tilgang på viser at Sjakk-OL per nå skylder kreditorene nesten 18 millioner.

Frist til å svare

Tirsdag 21. oktober hadde kreditorene frist på å si fra om de ønsket å godta akkorden. Etter et møte ble det klart at flere av de største kreditorene ennå ikke vil godta akkordtilbudet.

– Vi har ventet på en garanti på at det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) vil frigi sin garantisum på åtte millioner kroner som skal brukes til å dekke det utestående beløpet. I dag fikk vi dette bekreftet muntlig, så da kommer nok den skriftlige bekreftelsen snart, sier Remmer.

Etter dette kan det ennå ta to uker før pengene kan bli utbetalt. Remmer sier at mange av kreditorene er skeptiske til å godta akkorden fordi de ennå ikke har fått en oversikt over akkurat hvor mye penger som finnes i Sjakk-OL-systemet.

Krever klare tall

Han mener at kreditorene må få de rene tallene på bordet og få vite akkurat hvor mye penger som mangler, og at pengene må fordeles likt på kreditorene.

– Hotellnæringen har bidratt allerede før arrangementet gjennom å gi rabatterte hotellpriser siden 2009. Vi har allerede betalt husleie og lønn til de ekstra personalet vi hadde på jobb, så det tapet vi får går direkte på hotellets bunnlinje, sier Remmer.

Han forteller at de største hotellene regner med milliontap, selv om de får utbetalt opp mot 88 prosent av pengene de har utestående.

Børge Robertsen

Børge Robertsen er direktør for Sjakk-OL i Tromsø.

Foto: torill ustad stav / nrk

Nå mener han at eierne, deriblant Tromsø kommune, må komme på banen.

– Vi skal ha et møte med kommunen, og jeg håper de har noen kreative løsninger til hvordan vi kan komme fram til en minnelig løsning. Kanskje kan vi møtes på halvveien, sier Remmer.

Håper på 88 prosent

– I dag fikk vi bekreftet at majoriteten av kreditorene har godtatt akkord, men vi er ennå ikke helt i mål. et ankepunkt har vært garantien fra FIDE, den kommer nå, sier direktør i sjakk-OL, Børge Robertsen.

Han sier at når garantisummen nå frigis håper de å kunne betale mellom 85 og 88 prosent av de utestående fordringene.

– Jeg er optimistisk på at vi skal få til en løsning, sier Robertsen.

Han innrømmer likevel at den siste tiden har vært tung.

– Vi hadde jo håpet på en bedre avslutning enn vi fikk, både for selskapet, byen og kreditorene.