Hopp til innhold

– Vi har gått med en stor klump i magen den siste tida

Ansatte ved Barentssekretariatet uttrykker mistillit mot sjefen, Pia Svensgaard, i et brev sendt til styret for sekretariatet.

Jonas Karlsbakk

FORTVILET: Rådgiver Jonas Karlsbakk og de andre ansatte i Barentssekretariatet sier de har hatt noen tøffe måneder bak seg.

Foto: Gyda K. Hesla

– Vi har sendt en bekymringsmelding etter sju måneder med ny leder i Barentssekretariatet, sier Kim Stenersen som er verneombud i Barentssekreteriatet.

Det var Nord24 som først omtalte saken i går, der Pia Svensgaard får skarp kritikk i et enstemmig brev fra de ansatte til styret i Barentssekretariatet.

Når NRK besøker sekretariatets kontor i Kirkenes fredag er det en trykket stemning i lokalet. Sjefen sjøl er ikke tilstede, og har hjemmekontor i Tromsø. Svensgaard ønsker ikke å kommentere saken til NRK i dag.

Mistillit

Kim Stenersen

Verneombud i Barentssekretariatet Kim Stenersen.

Foto: Gyda K. Hesla

– Som verneombud har jeg fått mange tilbakemeldinger fra de ansatte på at arbeidsforholdene her på kontoret ikke er gode nok. Både når det gjelder personaloppfølging, og alt ellers som har med russlandssamarbeidet å gjøre, sier Kim Stenersen.

– Hvordan er situasjonen blitt slik?

– Det har vært manglende personaloppfølging, og leders oppgaver ikke har blitt ivaretatt, rett og slett, sier Jonas Karlsbakk, som er rådgiver i Barentssekretariatet.

– Hvor stor er mistilliten?

– Vi har skrevet et brev der samtlige ansatte har skrevet under, med unntak at to som ikke var tilstede. Vi føler at vår leder ikke klarer å løse de oppgavene hun er satt til, sier Karlsbakk.

– Trenger god ledelse

Pia Svensgaard er tidligere fylkesrådsleder i Troms fylkeskommune for Ap, og ble ansatt av Stein Ovesen, som da var styreleder i Barentssekretariatet. Ovesen har også jobbet tett med Svensgaard som stabssjef i fylkeskommunen, skriver Nord24.

Svensgard erstattet den tidligere sjefen for Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen, for rundt sju måneder siden.

(Saken fortsetter under bildet)

Pia Svensgaard

Sjef for Barentssekretariatet, Pia Svensgaard, får skarp kritikk av sine ansatte.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi har valgt å ikke si så mye om de interne forholdene. Men vi syns at vi har vært en velfungerende organisasjon, som har en viktig rolle, spesielt nå, med tanke på forholdet til Russland. Og det vil vi gjerne fortsette å være. De siste syv månedene syns vi det har gått i feil retning, og defor ville vi gjøre styret vårt oppmerksomme på det, sier Stenersen, og legger til:

– Vi trenger en god ledelse.

I brevet fra de ansatte uttrykkes det frykt for at 20 års barentssamarbeid skal bli skadelidende, skriver Nord24.

– Nå håper vi at vi kan få en god dialog med styret, for å få et godt arbeidsmiljø. Det er ingen artig situasjon dette her. Jeg tror alle her har gått med en stor klump i magen den siste tida, på grunn av det grepet vi har måttet tatt, sier Karlsbakk.

Vil ta tak i situasjonen

Nyvalgt styreleder i Barentssekretariatet, Stig Olsen, erkjenner at han har fått en tøff situasjon på bordet.

NRK er kjent med at de ansatte i Barentssekretariatet ikke mener Svensgaard har det riktige engasjementet eller kompetansen til å lese sekretariatet, et sekretariat som er sett på som Norges viktigste organ for sivilt samarbeid med Russland.

– Vi har en veldig alvorlig situasjon i Barentssekretariatet, og det vil vi ta tak i, og starte å jobbe med umiddelbart.

– Hva består den alvorlige situasjonen i?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere på noe slags vis, utover at vi tar tak i saken rett etter pinse.

Runar Sjåstad

Fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad.

Foto: Stian Strøm

Eierrepresentant Runar Sjåstad (Ap) i Finnmark fylkeskommune er informert om brevet fra de ansatte.

– Det er klart vi tar det alvorlig, og det kan godt tenkes at vi som eiere blir sterkere involvert, men foreløpig så er det håndtert av styret, og jeg har full tillit til at de vil håndtere det på en korrekt måte.

– Men styret har jo allerede vedtatt en tillitserklæring til henne?

– At styret har tillit til sin daglige leder, det er bra, men det betyr ikke at man har lagt vekk den henvendelsen. Den vil få en behandling, sier Sjåstad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark