– Vi er forbannet og har full tenning

Store streikemarkeringer mange steder i landsdelen onsdag ettermiddag. Arbeidstakerne vil ikke godta en uthuling av arbeidsmiljøloven, slik de mener regjeringen legger opp til.

Politisk streik i Kirkenes 2015

Det har vært store streikemarkeringer mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Her fra Kirkenes.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Vi mener de foreslåtte endringene vil få dramatiske konsekvenser for arbeidstakere i Norge. Og vi mener det spesielt er de unge som skal inn i arbeidslivet som kommer til å bli rammet av endrede regler. Nå er vi forbannet og vi har full tenning, sier Kristin Larsen i LO i Tromsø.

Aksjon

Flere hundre personer streiket på Stortorget i Tromsø sentrum. Fotograf: Robert Greiner

Foto: Robert Greiner / NRK

Onsdag fra klokka 14 til 16 gikk LO, Unio og YS ut i politisk streik i protest mot regjeringens forslag til de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven.

Pakker politikken fint inn

Markeringene foregikk 180 steder landet rundt, og hovedmarkeringen i Tromsø var på Stortorget der godt over 500 personer deltok. På torget i Kirkenes gikk om lag 350 demonstranter i tog med fakler og paroler. Og i appellene var man ikke nådige.

Politisk streik i Kirkenes

LO-sekretær Bjørn Johansen var en av flere som holdt appell i Kirkenes

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Regjeringen sier de vil skape et mer fleksibelt arbeidsliv, men arbeidsmiljøloven er en veldig allsidig lov fra før. De pakker politikken sin fint inn, men den vil til sist ramme oss som arbeidstakere hardt, sa LO-sekretær i Finnmark Bjørn Johansen til de oppmøtte.

Heller ikke Politiets Fellesforbund er begeistret for de foreslåtte endringene. Bjørn Tharaldsen hevder allerede utsatt grupper blir lidende.

– Det er yrker som blant annet politi og sykepleiere som blir hardest rammet, og vi kan ikke godta at vi skal tilbake i tid med enda mer deltid og enda mer helgearbeid, sier Tharaldsen i Politiets Fellesforbund som er den største fagforeningen i politiet.

Rapport fra Stortorget i Tromsø. Reporter er Tom Søbstad.

– Det er kommet godt over 500 mennesker, og vi venter flere busser som er fulle av folk, sa Kristin Larsen i 14-tiden. En time senere var det kommet langt flere til Stortorget