Hopp til innhold

– Vi er enig om å være enig

... men foreløpig holder den nye koalisjonen seg svært generelt.

Alta kommunestyret

SAMARBEID: Tommy Berg (SV), Monica Nielsen (Ap) og Miriam Akkouche (MDG) skal sammen med KrF og Sp danne et flertall i Alta. Sp MDG og Sv samarbeider ekstra om å være en grønn blokk innenfor dette samarbeidet.

Foto: Erik Lieungh

Valglogo

I formiddag kunne Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de Grønne, KrF, SV og Sp lansere et samarbeid i Alta. Samarbeidet sørger for et knapt flertall i kommunestyret med 18-17 over Frp, Høyre og Kystpartiet.

Som en del av avtalen har samarbeidspartiene blitt enig om at Ap får ordfører og SV får varaordfører.

Monica Nielsen er ordførerkandidaten til Ap, så det er nærliggende å tro at hun blir den nye ordføreren og at Tommy Berg blir varaordfører.

Lite konkret

Partiene er enige om en rekke generelle prinsipper:

  • Som at de skal ha en sunn og bærekraftig kommuneøkonomi.
  • At miljø og klima skal inn i all samfunns- og arealplanlegging.
  • At skolestrukturen skal ta hensyn til nærskoleprinsippet.
  • Sikre Altas befolkning gode helse og omsorgstilbud.
  • Legge til rette for en nærings- og boligpolitikk som sikrer og skaffer nye arbeidsplasser. Boligbyggingen skal også sikre jordvern.

Monica Nielsen sier følgende om samarbeidet:

– De står oss nært. Vi er sikker på at dette er et godt alternativ for Alta. Vi er positive til å gå videre med dette alternativet.

– Hvordan blir det å styre med så knapt flertall?

– Det er 18-17, men jeg er trygg på at dette blir en god styring for partiet. Dette kommer til å gå veldig bra, sier Nielsen.

Hun sier at partiene foreløpig er enig om å være enig.

Monica Nielsen

Monica Nielsen (Ap) har tro på samarbeidet mellom de fem partiene. Til tross for at de ikke har diskutert mer inngående hva dette vil ha å si for politikken de skal føre.

Foto: Rolf Jakobsen

Har tro – tross ulike standpunkt

Tommy Berg sier til NRK at han har tro på at partiene vil kunne samarbeide selv når de flytter seg fra generelle vendinger til politikk på detaljnivå.

– Vi kommer til å gå i detalj på de store og vanskelige sakene, og vi kommer til å lykkes. Altas befolkning har gitt et bredt mandat og det betyr at man må gi og ta. Da kommer noen parti til å vinne mer fram enn andre, sier han.

– Har dere diskutert skole?

– Når det kommer til skole så vet vi hvor vi alle står. Så nå skal vi bare klare å sy dette sammen.

– Hva med eiendomsskatten?

– Det er forhandlingsgrunnlag framover. Men vi er enig om en bærekraftig økonomi. Om vi ser økning i eiendomsskatten og om det blir i år eller neste år – det gjenstår å se, sier han.

Miljøpartiet de Grønne, med 20-åring Miriam Akkouche i spissen, sier deres ønske er å få mest mulig grønn politikk inn i Alta.

– Dere er jo ganske ferske som politisk parti. Dere blir ikke overkjørt av de andre partiene her?

– Vi er nødt til å stå på. Vi har fått mye støtte fra de andre partiene, så jeg tror vi skal få gjennom mye av politikken vi står for og dermed klare oss greit, sier hun.

– Miljøpartiet er tydelige på hva de ønsker og det får vi ta med oss når vi skal snekre en forutsigbar styring av Alta de neste årene, sier Aps Monica Nielsen.

Trodde de fortsatt var i forhandling

Trine Noodt

Trine Noodt (V).

Foto: Rebekka Ellingsen/NRK

Partiet Venstre er overrasket over dagens pressekonferanse. De var fortsatt i forhandlinger med Arbeiderpartiet da de fikk beskjed via media at det skulle foregå en pressekonferanse fredag i regi av Arbeiderpartiet.

– Jeg er veldig overrasket. Men i politikk kan mye skje, sier Noodt.

– Dere hadde forhandlinger. Var det noe der som tilsa at dere ikke skulle få være med videre?

– Nei, vi har ikke fått signal på det. Så vi er overrasket, sier Noodt.