– Vi er bombesikre på å vinne!

I kveld kan de bli rikskjendiser og vinnere av idrettsgallaens inkluderingspris på Lillehammer - medlemmene i gruppa «Friidrett for alle» i BUL Tromsø Friidrett.

Idrettsgalla

Fire stykker som venter spent på utfallet av kveldens idrettsgalla i Håkons Hall på Lillehammer. Fra venstre: Alf Kristian Arntzen, Iris Arntzen, Robert Grøndahl og Ulf Grødahl.

Foto: Vegard Anders Skorpen

Det er tre nominerte til Inkluderingsprisen under årets idrettsgalla i Håkons Hall på Lillehammer: BUL Tromsø «Friidrett for alle», Landsturneringen i håndball og fotball og Sommerskiskolen for syns- og bevegelseshemmede.

Stor spenning

– De andre nominerte er jo turneringer og arrangementer, og sia vi er det eneste idrettslaget og den eneste gruppa, er vi bombesikre på å vinne! Vi må jo ha tro på oss sjøl, sier leder for "Friidrett for alle" i BUL Tromsø Friidrett, Ulf Grødahl, med et stort smil noen timer før det braker løs i den festpynta olympiahallen på Lillehammer.

"Friidrett for alle" er ei gruppe for barn og unge med funksjonsnedsettelse innenfor BUL Tromsø Friidrett. Gruppa er nå i aktivitet på fjerde året og trenes av klubbens egne ungdommer.

Juryens begrunnelse

Det kom inn 16 forslag til inkluderingsprisen 2015. Prisen går til en klubb, krets eller særforbund som på en fremragende måte har lykkes med å rekruttere, tilrettelegge og tenke nyskapende med tanke på å utvide aktivitetstilbudet innen idrett for funksjonshemmede, skriver Norges idrettsforbund.

Juryens begrunnelser for BUL Tromsøs nominasjon er:

«BUL Tromsø Friidrett er gjennom «Friidrett for alle» en inspirasjon og et forbilde for idrettslag i hele Nord-Norge. På den korte tiden fra de startet opp tilbudet i 2012 til i dag har FIFA-gruppa blitt solid forankret i klubben og tilbudet har hatt svært positiv utvikling, både i kvalitet og antall medlemmer på kort tid. FIFA-gruppa består i dag av ca. 20 barn og ungdommer med utviklingshemninger, og gruppa er godt inkludert i resten av klubben.»

Ulf Grødahl, som både er leder for «Friidrett for alle» og pappa til en av medlemmene, forteller at gruppa ble etablert ut fra et behov for flere aktiviteter for barn og unge med funksjonsnedsettelse.

Medlemmer av FIFA-gruppa i BUL Tromsø

Robert Grødahl, foran nummer to f.v. og Iris Arntzen til høyre for Robert er på Lillehammer og representerer BUL Tromsø på kveldens idrettsgalla. De øvrige på bildet som deltok på Tromsølekene 2015 her: bak f.v: Didrik, Jon, Preben og Rasmus. Foran f.v: Astrid, Robert, Iris, Einar og Elias.

Foto: Privat

Trenes av sine egne

– Slike tiltak faller ofte på enkeltpersoner. Vi ville gjøre det annerledes, så vi spurte noen av de andre friidrettsungdommene våre om de ville være trenere. De så på barna våre i ti minutter, og så var de med!

Dette har blitt et fantastisk tiltak, med veldig fokus på å være i fysisk aktivitet, sier Grødahl. – Her handler det ikke om å bli verdensmester, men om å være seg sjøl på egne premisser.

På NRK1 kveld mellom kl. 19:55 og 22:15 får vi svaret på om friidrettsjentene og -guttene fra Tromsø får årets inkluderingspris.