Hopp til innhold

– Vardø får lite igjen for å være et potensielt bombemål

Vardø må få mer igjen for å være vertskap for store amerikanske radaranlegg mener lokalpolitikerne – de har forgjeves jobbet med saken gjennom flere år.

Globus II
Foto: Fredrik Norum / NRK

Hensynet til radaren hindrer blant annet utbygging av vindkraft på steder som er godt egnet. Ørjan Jensen i Miljøpartiet De Grønne vil ha noe til gjengjeld:

Ørjan Jensen
Foto: Privat

– I forbindelse med at man båndlegger en del areal og hindrer en del annen næringsutvikling, synes jeg det ville vært naturlig at Forsvaret hadde gått inn med tilskudd til et næringsfond for å kompensere for den ulempen anlegget har for en del av næringsutviklingen i Vardø.

Vardø kommune har ypperlige forhold for vindkraft. Men på to forblåste områder i kommunen – på Domen og Segelkollen – har håpefulle utbyggere fått klar beskjed fra Forsvaret: – Bare glem det. Radaren blir forstyrret hvis det kommer høye vindturbiner.

Når Forsvaret er bremsekloss, må vardøværingene få noe igjen mener også ordfører Robert Jensen:

– Vardø kommune har tatt opp problematikken tidligere at vi ikke får nok igjen. Og det kommer vi selvfølgelig til å fortsette å gjøre.

– Hva er det dere skulle ønske at dere fikk?

– For det første får vi ikke eiendomsskatt når vi har en installasjon der oppe. Så går vi glipp av utviklingsmuligheter som vi kunne hatt, for eksempel vindmøllepark, som det er en stor begrensning for oss at vi ikke kan utvikle.

Drypper lite på vardøværingene

Det er utvilsomt penger å hente – et eller annet sted i systemet. I alle fall nok til at den berømte Globus 2 nå skal oppgraderes for en milliard kroner.

Robert Jensen, Vardø Ap
Foto: Privat

Amerikanernes supernøyaktige radar kan se en tennisball i Midtøsten, og troner på Vardøyas høyeste punkt. Men den ligger også kloss ved bebyggelsen.

Noen av innbyggerne frykter strålingen, med eller uten grunn, og at de kan bli et militært mål. Derfor må Forsvaret gi dem noe igjen, mener Ørjan Jensen.

– At vi ikke bare er et bombemål, men at vi blir premiert for at folk støtter opp om dette anlegget, og at vi er villige til å ta på oss risikoen og følelsen av å være et bombemål, mener Ørjan Jensen.

Bortsett fra en del arbeidsplasser drypper det lite på vardøværingene, mener politikerbrødrene. Kommunen har prøvd å få Forsvaret med på å fylle opp næringsfondet, og å bidra til en ny flerbrukshall med kulturhus. Så langt uten hell.

– Vi ønsker selvfølgelig igjen for at vi ikke har potensialet til å utvikle oss på samme måte som andre, sier ordføreren.

Vardø har en del offentlige etater som jobber med sikkerhet og beredskap.

– Det ville vært naturlig at helikopterbasen som Avinor planlegger, hadde blitt lagt til Vardø – for å bygge rundt den infrastrukturen, mener Ørjan Jensen.

Forsvarsdepartementet har ikke besvart NRKs henvendelse om saken.

Globus II-radaren i Vardø

Befolkningen i Vardø har den omstridte Globus II-radaren like innpå livet. Amerikanske Globus II skal være den mest nøyaktige radaren i US Air Force.

Foto: NTB scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark