– Vår situasjon er bare en bagatell

LONGYEARBYEN (NRK): – Vår situasjon er bare en bagatell etter alt som har skjedd, sier Eline Melby Lorentsen (13). Familien hennes ble evakuert grytidlig i dag.

Evakuert hjemmet

EVAKUERTE SØNDAG MORGEN: Dagen etter snøskredet ved Longyearbyen ble Eline Melby Lorentsen (13), moren Marit Melby og resten av familien vekket og evakuert fra hjemmet sitt grytidlig søndag. NRK møtte dem utenfor hjemmet.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Jeg tenker mye på hvordan det kommer til å bli her senere og på alle som mistet husene sine, sier Melby Lorentsen til NRK.

NRK møtte 13-åringen og moren, Marit Melby, 20 meter utenfor familiens hjem søndag ettermiddag. Det er dét nærmeste de får komme hjemmet sitt inntil videre, etter at familien måtte evakuere tidlig søndag morgen.

– Opplegget var godt organisert, men det var likevel sjokkerende å bli vekket på denne måten, sier Marit Melby til NRK.

Bare 50 meter bortenfor boligen farte flere hus voldsomt nedover fjellsiden i Longyearbyen dagen før. I løpet av noen få sekunder ble husene revet bort og knust i hverandre.

En fotograf fanget det dramatiske øyeblikket da skredet gikk på Svalbard

SE VIDEO: En fotograf, som ønsker å være anonym, fanget det dramatiske øyeblikket da skredet gikk ved Longyeardalen på Svalbard i formiddag. I løpet av noen få sekunder ble flere hus revet bort og knust av snømassene. Flere løp ut for å redde livene sine.

Bor hos venner

Én er bekreftet omkommet etter snøskredet. Flere er sendt til sykehus med alt fra kritiske til lettere skader. Noen av dem er barn.

Ti hjem er ødelagte langs foten av byfjellet Sukkertoppen. Rundt 180 mennesker på Svalbard bor nå andre steder enn i sitt eget hjem.

13-åringen og resten av familien bor hos noen venner. Marit Melby forteller at samboeren og barna var hjemme da snøskredet gikk, mens hun var på jobb.

– Samboeren min hjalp til med å grave med en gang, sier hun.

Frivillige og redningsmannskaper graver i snømassene for å lete etter savnede i Longyearbyen

REDNINGSAKSJON: Folk ble bedt om å melde seg med spader, og over 100 personer lette etter folk i de enorme snømassene langs foten av byfjellet Sukkertoppen

Foto: Tipser / NTB scanpix

– En jul med mange tanker

Familien har bodd i Longyearbyen i elleve år, og sier at de har gått mye på Sukkertoppen.

– Vi har sett at det kan komme små ras fra Sukkertoppen, men aldri tenkt over at det kunne skje av denne dimensjonen. Vi kunne ikke heller forutse at det skulle komme så mye snø, sier Melby.

Likevel er familien, som har bodd 11 år på Svalbard, glade for at beredskapen er god i området og at det lille samfunnet har mange skredeksperter.

Familien skal feire julen et annet sted enn på Svalbard i år, men sier at «det blir én jul med mange tanker».

Snøskred på Svalbard

SVALBARD: Hele Nybyen i Longyearbyen er evakuert, i tillegg til det gamle sykehuset og husrekka som ligger i fjellsiden der raset gikk.

Foto: Marius Lubbe / NRK