Hopp til innhold

De små kommunene er vinnerne i nytt inntektssystem

– Vanskelig å se et økonomisk insentiv for kommunesammenslåing, sier rådmann. I Finnmark er nå de små kommunene vinnerne i det nye inntektssystemet som ble lagt fram onsdag.

Jens Betsi

Rådmann i Vadsø, Jens Betsi, syns det det nye inntektssystemet er overraskende og lite motiverende.

Foto: Arnstein Jensen/NRK

Rådmannen i Vadsø, Jens Betsi, har vanskeligheter med å se hvordan det nye inntektssystemet for kommunene underbygger en kommunereform.

Men mens Vadsø og Hammerfest er kommunetaperne i det nye inntektssystemet, får den lille kommunen Måsøy styrket sin økonomi.

– For oss ser det jo positivt ut fra de tallene jeg kan lese. Det vil si at vi kanskje får en økning på et par millioner. Det er jo langt over forventet i denne kommunereformtiden, der skremmeskuddet hele tiden har vært at hvis man blir stående alene, så sulter man i hjel, sier ordfører Gudleif Kristiansen.

Kommunalminister Jan Tore Sanner sier at i det nye inntektssystemet for kommunesektoren, får kommuner som frivillig slår seg sammen, større overføringer enn dem som velger å forbli små.

Kommunalminister Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Overrasket over inntektssystemet

Rådmann Betsi i Vadsø er overrasket over at det nye inntektssystemet ikke i større grader premierer de finnmarkskommunene som jobber for å slå seg sammen. Og det overrasker at de små kommunene er vinnerne i systemet.

Vadsø kommune, som har vært positiv til kommunesammenslåing, får 4 millioner kroner i reduserte inntekter i 2017.

– For oss blir det jo litt underlig. I Finnmark er det slik at 16-17 kommuner kommer styrket eller like godt ut av dette som før, mens to kommuner kommer svekket ut av det. Det er Vadsø og Hammerfest, sier Betsi.

Han unner nabokommunene hver eneste krone de får, men klarer ikke se hvordan den nye inntektsordningen er en økonomisk motivasjonsfaktor til kommunesammenslåing.

Må kutte i populære tilbud

– Dersom dette skulle være et inntektssystem som skulle underbygge en reform, så er det vanskelig for meg å se de økonomiske insentivene for akkurat det, sier Betsi.

De reduserte inntektene bekymrer rådmannen.

– I praksis kan man si at på et budsjett på 650 millioner så er det ikke all verden. Men erfaringsvis i et kommunebudsjett med politiske forhandlinger, så er det de 3-4 millionene man gjerne skulle hatt, som ofte gir utslag i kutt i populære tilbud til befolkningen, sier Betsi.

Gudleif Kristiansen

Ordfører i Måsøy sier at de ikke ønsker å slå seg sammen med andre kommuner.

Foto: Allan Klo / NRK

Fremdeles nei fra Måsøy

Ordfører Gudleif Kristiansen mener at det finnes gode argumenter for å slå seg sammen i større kommuner, men ønsker likevel at Måsøy skal stå igjen som egen kommune.

– Vi jobber ut fra at vi skal stå som egen kommune, og det har aldri vært noen hemmelighet. Det er faktisk helt uavhengig av det økonomiske, sier han.

– Når kommunen kommer såpass godt ut, styrker det argumentasjonen om å stå alene?

– Det vil jeg tro at det vil gjøre, og det er jeg veldig glad for, sier Måsøy-ordføreren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark