Hopp til innhold

– USA brukte taktikk mot Jarle Andhøy

Amerikanske myndigheter hadde et taktikknotat for hvordan Jarle Andhøy skulle håndteres. Det sier eventyrerens forsvarer Brynjar Østgård under rettssaken.

Jarle Andhøy

Jarle Andhøy fortalte at han var kampklar da han ankom Hålogaland tingrett før rettssaken startet onsdag.

Foto: BJan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Eventyreren og TV-personligheten ble anmeldt av Norsk Polarinstitutt etter at han i 2012 gjennomførte en leteaksjon etter «Berserk», året etter at seilbåten og mannskapet på tre forsvant i Sørishavet.

Instituttets mener han hverken hadde nødvendig godkjenning eller forsikring for leteaksjonen.

La fram korrespondanse

På dag to i ankesaken mot Andhøy la forsvarer Brynjar Østgård frem korrespondanse mellom Norsk Polarinstitutt og land med interesser i Antarktis, deriblant USA.

– Vi skjønner jo at polarmyndighetene har samarbeidet. Det vi reagerer er den nærmeste aggressive, nærmest fiendtlige, grunntonen. Når amerikanske myndigheter lager et taktikknotat for hvordan Andhøy skal håndteres når han kommer, et veldig fiendtlig sådan, så blir det spesielt. Av offentlige forvaltningsorganer må man forvente en saklig og nøytral opptreden, sier Østgård.

– På den amerikanske McMurdo-basen, der de driver med forskning, var det gitt instruks om å ikke ha kontakt med Andhøy, ikke gi han bistand, og at han skulle holdes utenfor, legger han til.

– En slapp beskjed

I vitneprovet fortalte seksjonsleder Birgit Njåstad ved Norsk Polarinstitutt (NP) at Andhøy hadde levert forut for Berserk-ekspedisjonen i 2011, var ufullstendig og for lite detaljert til å kunne vurderes.

Da Andhøy året etter skulle reise tilbake til Antarktis for å finne ut mer om hva som hadde skjedd med de tre omkomne besetningsmedlemmene, sendte han en blåkopi av den første søknaden. Heller ikke denne kunne godkjennes.

– Jeg reagerte på at det var en utrolig slapp melding for å kunne vurdere ekspedisjonen opp mot miljø og sikkerhet, sier Njåstad.

Andhøy fikk først en bot på 40.000 kroner for det NP mente var ulovlig seilas. Eventyreren nektet å betale boten, og dermed havnet saken i Nord-Troms tingrett.

Dømt i tingretten

Andhøy ble i juni dømt i tingretten til å betale en bot på 45.000 kroner til Norsk Polarinstitutt (NP), men Andhøy anket saken inn for lagmannsretten.

I sin prosedyre opprettholdt aktor dommen fra tingretten om at Andhøy dømmes til å betale en bot på 45.000 kroner, Subsidiert fengsel i 50 dager og dekking av saksomkostninger.

  • LES OGSÅ:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark