Hopp til innhold

– UNN vil fortsette å oppfordre ansatte til å reise og hjelpe

Til tross for at en av deres leger ble ebolasmittet, vil ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) fortsatt oppfordre sine ansatte til å reise på utenlandsoppdrag.

Tor Ingebrigtsen

Tor Ingebrigtsen er direktør for Universitetssykehuset Nord-Norge.

Silje Lehne Michalsen

Dette bildet la Silje Lehne Michalsen ut på Instagram fra sykehuset i Sierra Leone. Den lille jenta het Mariama og testet negativt, det vil si at hun ikke hadde ebola.

– UNN skal være et solidaritetssykehus som bidrar når det trengs, også internasjonalt. Vi kommer til å oppfordre våre ansatte til å takke ja til denne typen oppdrag også i framtida, sier UNN-direktør Tor Ingebrigtsen.

I går ble det kjent at den norske legen som ble smittet av ebola i Sierra Leone var Silje Lehne Michalsen, opprinnelig fra Andøya.

Til daglig jobber hun som lege ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Harstad.

I går kom endelig meldingen om at hun etter 15 dager på isolat var friskmeldt. Familien forteller at de er lykkelige for å endelig kunne gi henne klemmer igjen, etter to uker med kontakt gjennom en glassrute.

Har fulgt situasjonen

Også sjefen ved sykehuset i Troms forteller at han har fulgt situasjonen til Lehne Michalsen tett siden hun ble evakuert fra Sierra Leone til Norge.

– Vi er selvfølgelig veldig glade for at det har gått bra med henne, både på hennes egne vegne og familiens. Vi har hele tiden gått med et håp om at det skulle gå bra, sier Ingebrigtsen.

Selv om Lehne Michalsens sykdom viser at det å reise og bistå med helsehjelp i utlandet langt fra er ufarlig, mener UNN-direktøren at det er viktig å bidra.

– Men det er klart at det som har skjedd i denne saken er en påminnelse om at man må være forsiktig på slike oppdrag, sier Ingebrigtsen.

Møtte pressen

Under pressekonferansen på Ullevål mandag møtte også Lehne Michalsen selv pressen.

I tillegg til å snakke om at hun var takknemlig for behandlingen hun hadde fått ved universitetssykehuset og da hun ble evakuert til Norge, var Lehne Michalsen opptatt av at hun ønsker at mediene heller retter blikket mot dem som rammes av sykdommen i Vest-Afrika.

– Å ha ebola i Vest-Afrika er mer enn å ha symptomer. Det er å miste søstre, fedre og naboer. Å være seks år og innlagt uten noen kjente. At familien din blir stigmatisert. Å være isolert i varme, overfylte telt, med harde senger og døde kropper i nabosengene. Men det er bare hvis du er så heldig å få plass. Å ha ebola i Vest-Afrika er å ha en liten sjanse til å overleve, men sannsynligvis ender det med å dø alene, sa hun under pressekonferansen.

Silje Lehne Michalsen

Hun sa også at hun ønsket å reise tilbake så snart som mulig.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark