Hopp til innhold

– Unit Five bør hedres av hjembyen

Det er på tide at Unit Five får den heder og ære som gruppa fortjener, mener lokalpolitiker fra Hammerfest. Han etterlyser et symbol i byen til ære for bandet.

Arne Myrseth

Lokalpolitiker i Hammerfest, Arne Myrseth, mener det er for galt at det ikke er et eneste symbol på at byen er bandets opphav.

Foto: JAN HARALD TOMASSEN / NRK

Det er blitt stille fra Unit Five. I jula døde nok en av musikerne i bandet som serverte den ene klassikeren etter den andre. «Æ e' nordlending, æ», «På hver sin kant av landet», «Vit at jeg elsker deg», og «Hvil under stjerna».

Kjell Arnesen, som spilte keyboard i bandet, blir det fjerde Unit Five-medlemmet som går bort. I 2003 døde gitaristen Tore Knudsen, i 2007 døde trommeslager Rune Akselsen og i 2013 gikk vokalist Tore Hansen bort.

– Skjemmes

Det har blitt mye blest rundt et innlegg lokalpolitiker Arne Myrseth har delt på Facebook.

– Jeg syns vi skulle skjemmes. Hva er det som gjør at vi i Hammerfest ikke vise hverken vilje eller evne til å yte kred til bysbarna i Unit Five, skriver han blant annet i innlegget.

Unit Five på scenen etter comebacket, her i 2004.

Unit Five på scenen etter comebacket, her i 2004.

At det i Hammerfest ikke finnes et eneste symbol på at byen er bandets opphav, er til å skjemmes over, mener han.

– Unit Five fortjener å bli hedret, og de fortjener at vi respekterer den innsatsen de har gjort både for Hammerfest og hele landsdelen. Hammerfest har et betydelig ansvar i dette som hjemplassen til Unit Five, sier han.

Positiv respons

– Unit Five var med på å skape den nordnorske identiteten, sier Myrseth.

I innlegget sitt på Facebook skriver han at man kunne ha navngitt deler av Arktisk Kultursenter etter bandet, og samtidig skapt plass for fremtidig utstilling av gjenstander. Reaksjonene på innlegget har ikke latt vente på seg.

– De fleste er veldig positive, og mener at dette burde vært gjort for lenge siden. Men noen mener at det er dårlig timing, som har med å gjøre at en av medlemmene i bandet nettopp har gått bort. Jeg ser at noen kanskje kan reagere, men det har aldri vært min mening å trekke enkeltpersoner inn i dette. Jeg mener at bandet har gjort så mye for byen og for landsdelen at de i høyeste grad fortjener å få noe offentlig oppnevnt etter seg, sier han.

Hammerfest

Myrseth mener Unit Five har gjort nok for Hammerfest og hele landsdelen til at de skal kunne hedres av hjembyen.

Foto: Allan Klo

Må sikre historien

Myrseth mener at det som haster aller mest er å sikre bandets historie.

– Vi er nå i en fase av Unit Five sin historie der vi kan risikere at den spres for alle vinder. Jeg tror det er viktig nå å ta vare på historien, få den systematisert, og gjøre gode vurderinger om hvordan vi skal hedre dem og vise historien videre, sier han.

Han foreslår Ole Olsens plass i sentrum av Hammerfest kunne vært en mulig lokasjon for å hedre bandet.

– Det kunne vært en veldig fin plass for å hedre Unit Five og andre musikalske storheter som kanskje vil komme fra Hammerfest, sier han.

Unit Five og Tore Hansen

Her ser du en gammel NRK-video der Tore Hansen selv forteller om bakgrunnen for bandet og livet i Unit five