– Unge muslimer føler seg stigmatisert og trakassert i Frankrike

Derfor er det ikke overraskende at terroraksjonene fredag skjedde nettopp der, mener førsteamanuensis Nils Vidar Vambheim i fredssenteret ved UiT.

Tryggleik Paris

Frankrike er i høyeste beredskap etter at det vart klart at IS tok på seg skylden for terrorangrepene.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp

– Det fins et sosialt grunnlag i Frankrike for rekrutte­ring til slike aksjoner som det som skjedde i Paris fredag kveld. Mange unge muslimer vokser opp i forstedene til Paris, som fattige, med dårlige boforhold og få utsikter til arbeid og et liv i verdighet, forteller førsteamanuensis Nils Vidar Vambheim ved Senter for fredsstudier ved Norges arktiske universitet – UIT til uit.no.

Han forteller til nettstedet at mange unge muslimer dermed føler seg stigmatisert og trakassert i det franske samfunnet. Da er de et lett bytte for IS, som bruker religiøse argumenter til å utnytte ungdommene.

FRANCE-ATTACKS

Minst 129 personer ble drept i de syv terroraksjonene i Paris fredag kveld.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

Derfor mener Vambheim det ikke er direkte overraskende at en slik terrorhandling skjer i Frankrike.

– Frankrike har fortid som kolonimakt i Syria, er en sekulær stat, er liberal i forhold til alt IS hater, og har nylig deltatt i angrep på IS. IS er på vikende front i Syria og Irak, så angrepet kan være en slags «advarsel» til andre land: Den som angriper IS, blir selv angrepet. Militær logikk i den asymmetriske krigens tidsalder, sier han til uit.no.

Vambheim frykter konsekvensene av terroraksjonen blir sinne, frustrasjon og en voksende høyrepopulisme.

– En slik kynisme gjør oss fortvilt og rasende, med rette. Dessverre var invasjonen i Irak og bombingen av Libya ikke mindre kynisk. Jihadistene vet det, og de vil bruke det for alt det er verdt. De bruker også historien om Frankrikes og Storbritannias kolonisering av Midtøsten for alt den er verdt, sier Vambheim til uit.no.