– Turistfisket er ute av kontroll

Det var politisk enighet under mandagens valgdebatt om at turistfisket må reguleres, og at sikkerheten må i fokus.

Turistfiske

Geir Iversen (Sp) er leder for havfiskefestivalen på Sørøya, en festival som hyppig besøkes av turister. Han mener turistfisket må reguleres og få begrensninger. Bildet er av Zdenek fra Tsjekkia, som fikk en ti kilos torsk da han besøkte kommunen.

Foto: Knut-Sverre Horn/ERIK LIEUNGH / NRK

Valglogo

Strømmen av fisketurister har gitt Hasvik en 35-dobling av antall gjestedøgn siden kriseåret 2003, i fjor var det 35.000 gjestedøgn i kommunen. Likevel vil politikerne nå regulere turistfisket, som er et av de store trekkplastrene for turister i hele Finnmark fylke.

Under gårsdagens valgdebatt i Hasvik deltok Senterpartiets Geir Iversen, sittende ordfører Eva Danielsen Husby fra Arbeiderpartiet, og Odd Ivar Gladsø fra Høyre. De var alle tre enige om at et tydeligere regelverk for turistfiske må på plass.

Turistfiske sørøya

Arkitekten Marc Ihle fra Østerrike på fisketur utenfor Sørøya. Havhestene venter spent på lunsj.

Foto: KNUT-SVERRE HORN / NRK

– Turistfisket er ute av kontroll

Hasvik kommune ligger mot havet, og menneskene som bor der lever av fisk, enten i form av havfiske eller turistfiske. Turistfisket skal ha reddet kommunen etter at konsernet som eide tre store fiskeribedrifter på øya gikk konkurs, og 110 mennesker mistet jobben.

Det er likevel politisk enighet om at turistfisket nå må få strengere rammer. Geir Iversen (Sp), som også leder havfiskefestivalen på Sørøya, mener turistfisket er ute av kontroll.

– Det har vært mangel på dialog mellom de som driver med havfiske og fiskere generelt. Man bør sette begrensninger på når man skal fiske, at det ikke er sånn som nå at man kan gå ut og fiske 24 timer i døgnet. Vi burde begrense det. Vi burde også se litt på hvilken kunnskap de som kommer hit har, har de lov til å føre båtene? sier han.

– Bedriftene må være etablert her

Danielsen Husby

Ordfører i Hasvik, Eva Danielsen Husby, er til tross suksessen med fisketurismen i landet enig i at regelverk må på plass.

Foto: KNUT-SVERRE HORN / NRK
Odd Ivar Gladsø fra Høyre

Odd Ivar Gladsø fra Høyre mener et fokus på sikkerhet er viktig.

Ordfører Eva Huseby sier at hun er stolt av å være ordfører i det hun kaller fiskerikommunen Hasvik, og mener det er plass til fiskere, fiskeindustri, og turistfiske. Hun er likevel enig med Iversen i at det må et regelverk på plass.

– De bedriftene som driver med reiseliv må være etablert i kommunen, for vi opplever også at vi har aktører som ikke er registrert her, sier hun.

Også fra det blå hjørnet var det tydelig at regulering er et viktig tema, til tross for at Høyre ikke er kjent for å være så glade i reguleringer som går ut over private aktører.

– Når det gjelder fiskerturismen og havfiske så er vi veldig samstemt enig i kommunestyret om at det er behov for reguleringer og bestemmelser, sier Høyres Odd Ivar Gladsø.

Også han påpeker at sikkerheten må prioriteres.

– Aktørene har nå betraktelig større båter enn hva vi begynte med, og er vi sikker på at alle kan føre disse båtene? Vi er opptatt av sikkerhet og trygghet i denne næringen, som vi håper kan utvikle seg, og som vi er redd skal stagnere igjen dersom det skjer ulykker. Det er det ingen som vil, sier han.