Hopp til innhold

– Trump som president bør bekymre alle i nordområdene

Donald Trump vil forrykke den sikkerhetspolitiske balansen, og dessuten tror han ikke at menneskene endrer klimaet. – Vi bør til de grader være bekymret på flere nivå, mener Arne O. Holm.

Donald Trump

Donald Trump vekker begeistring i Florida, men folk i nordområdene bør frykte ham som president i USA, mener Arne O. Holm.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters

Arne O. Holm er redaktør i High North News og ansatt ved Nord universitet i Bodø. I en kommentar har han prøvd å se for seg en framtid der Donald Trump er president i USA.

– Trump går ofte svært langt i å overlate Europa til seg selv. Ikke minst for Nato-landet Norge, med Russland som nærmeste nabo, er dette en retorikk som, dersom den settes ut i livet, vil forrykke en allerede skjør sikkerhetspolitisk balanse, skrev Holm.

Og hva vil egentlig Donald Trump med nordområdene?

– Godt spørsmål. Han tenker stort sett ikke om Arktis og nordområdene i det hele tatt. Som på andre politiske felt tenker han stort sett på seg selv, sier han til NRK.

Klimafornekter

Men av det vi vet om the Donald, så er det et par ting som vekker bekymring hos Holm.

Arne O. Holm

Trump som president vil ikke være bra for forholdet mellom Nato-landet Norge og Russland, frykter Arne O. Holm.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Vi vet at han fornekter klimakrisen og at den er menneskeskapt. Det vil si, han aksepterer at den eventuelt er menneskeskapt, men da som et påfunn fra kineserne for å presse amerikanerne for penger. Så hvis vi får en amerikansk president som ikke tror dette er et problem, forsterkes selvsagt problemet hos oss.

Et annet område som kan varmes opp er den sikkerhetspolitiske situasjonen i Arktis. Et område der man er avhengig av forutsigbare forhold for å opprettholde den skjøre balansen som eksisterer her.

– Dette er jo et skjørt samarbeid mellom Norge og Russland. Vi har såpass forutsigbare rammevilkår rundt oss at det balanserer. Er ikke det lenger forutsigbart, så vet vi ikke konsekvensene av det, sier Holm.

Neppe Putin-venn

Amerikanske valg har ikke tidligere vært så viktige i nordområdesammenheng, men det har nå endret seg. Det sier Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

julie wilhelmsen

Forsker Julie Wilhelmsen mener Putin og Trump er like, men neppe blir venner.

– Det vil være viktig i dag, for den spente situasjonen mellom Russland og Vesten, og kanskje primært mellom Russland og USA, definerer hele interaksjonen i nordområdene. Spesielt etter annekteringen av Krim er det ikke noen tvil om at den sikkerhetspolitiske dimensjonen veier veldig tungt i hvordan man ser på nordområdene og handler i nordområdene.

– Trump har uttalt at han beundrer Putin. Kan ikke dette være begynnelsen på et vakkert vennskap?

– På mange måter er de ganske like. Som politikere er de begge veldig avhengige av å stadig vekk utpeke fiender og legge skylda på andre. Samtidig er det lite trolig at det vil skape samarbeid og vennskap når to sånne personer møtes i politikken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark