– Trangt om plassen på videregående skole

5780 søkere med ungdomsrett har fått tilbud om plass i videregående skole i Troms fra høsten, men fylkesråden ser seg nødt til å «spare» noen plasser.

Breivika videregående skole

Det er trangt om plassen på videregående skole i Tromsø og Harstad, viser søkertallene.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Vi har like mange med ungdomsrett som har søkt tidligere, men vi har tildelt litt færre plasser nå. Vi må spare noe fra første runde slik at vi kan tildele til de øvrige elevene, sier fylkesråd for utdanning, Roar Sollied til NRK.

Det er 79 færre søkere enn på samme tidspunkt i fjor med ungdomsrett som har fått tilbud om plass.

– Det er for å fordele plassene mer riktig. Hvis folk sier fra seg plasser, så kan flere få oppfylt sin førsterett. Førsteinntak er førsteinntak, det er alltid to runder i Troms.

– En kabal som skal gå opp

Generelt er det trangt om plassen spesielt i Tromsø og Harstad, men Sollied synes det er positivt at tallet på elever ikke går betydelig ned. I fjor var søkertallet lavere enn normalt, men i år har det gått fremover igjen.

Roar Sollied, Troms Venstre

Fylkesråd for utdanning, Roar Sollied.

Foto: Audun Halaas

– Uansett er det viktig at søkerne selv går inn på nettet, på sin side på VIGO, for å bekrefte om de tar tildelt plass. Om de ikke vil ha plassen må de likevel være aktiv og svare nei.

Fylkesråden forteller at ikke alle får sitt førsteønske oppfylt, men at de aller fleste får det.

– Det er over 90 prosent som får førsteønsket sitt, men det er en kabal som skal gå opp.

Eventuelle justeringer i tilbudet blir det tatt stilling til i forbindelse med 2. inntaket 29. juli.

– Da må vi kanskje legge på og kutte tilbud alt etter responsen på førstetilbudet gitt til søkerne, slik at søkerne får ett av sine prioriterte ønsker oppfylt. Plass skal det nok bli til alle ungdommene i Troms, avslutter Roar Sollied.