Hopp til innhold

Tar oppgjør med «uroen» i Troms Frp

Per Sandberg skriver om svært mange tøffe strider i Troms Frp.

Per Sandberg

I mai til neste år går Per Sandberg av som første nestleder i Frp. Onsdag kommer biografien hans.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Boka, «Mot Min Vilje», lanseres først i morgen, men NRK har fått tilgang på biografien.

– Jeg hadde lyst til å skrive om mitt liv og politikken. Jeg vet at uansett hva jeg foretar meg, om det er å skrive en bok, eller deltar i en debatt, så blir det debatt, fordi jeg er så frittalende, sa Sandberg til NRK for drøye to uker siden.

Da ble det kjent at intern strid i Troms Frp kan ha vært en medvirkende årsak til at Per Sandberg trakk seg som 1. nestleder i partiet.

– Nådeløs beskrivelse

Forside Sandbergs biografi
Foto: Juritzen forlag

I selvbiografien tar Per Sandberg et oppgjør med Troms Frp.

– Det er en spennende bok, særlig for de som er interessert i politikk. Sandberg er frittalende, og legger ikke skjul på noen ting, sier NRK Troms og Finnmarks journalist Lars Egil Mogård, som har lest deler av «Mot Min Vilje».

– I boka kommer Sandberg med en nådeløs beskrivelse av det han kaller for uroen i Troms Frp, sier Mogård.

Denne beskrivelsen omfatter først og fremst nominasjonskampen i fjor høst og i vår, før stortingsvalget. Per Sandberg støttet opp om Per Willy Amundsen, som likevel måtte se seg slått av Øyvind Korsberg.

– Delvis sterk kost

– Sandberg kommer med meget sterke karakteristikker av sin stortingskollega Øyvind Korsberg, som han mener har opptrådt svært uryddig i en del sammenhenger. Dette er delvis sterk kost, sier Mogård.

Stortingsrepresentant for Frp, Øyvind Korsberg, sier til NRK at han ikke har lest boka, og heller ikke ønsker å kommentere noe av innholdet i den.

– Sandberg gir sin sterke støtte til Per Willy Amundsen også i boka, sier Mogård.

– Veldig privat

Magnus Takvam

NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam.

Foto: NRK

NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam, mener at veldig mye av konfliktstoffet når det gjelder det interne bråket i Fremskrittspartiet er knyttet til konfliktene i Troms.

– Men mye av bitterheten og kritikken fra Per Sandberg er også rettet mot holdninger, og ikke så mye navngitte personer, sier Takvam.

Da Per Sandberg i 2006 så saken VG skrev om at han hadde gått beruset på Stortingets talerstol, vurderte han å ta sitt eget liv. Takvam mener boka er veldig sterkt preget av Sandbergs liv.

– Dette er en sterk personlig beretning, og han er veldig åpen om private ting, sier Takvam.

Familiehensyn

I oktober valgte Per Sandberg å trekke seg som første nestleder i Frp. Det har vært spekulert i om Sandberg`s avgang hadde noe med biografien å gjøre.

I «Mot Min Vilje» skriver han at han følte at han både personlig og politisk var kommet til et punkt hvor han ville trekke seg tilbake og bare være stortingsrepresentant.

– Han mener også at partiet har mistet varemerket sitt, og at han er «mutters alene» i partiet, sier Mogård. Det har bidratt til at han har trukket seg.

Da han trakk seg sa Sandberg at det også var med hensyn til familien at han trakk seg.

Per Sandberg

Per Sandberg mener Frp har mistet noe av identiteten sin.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forsvarer kona

Kona til Sandberg, Line Miriam Sandberg er en sentral politiker i Troms, og sitter blant annet i fylkestinget.

Sandberg hevder at han aldri har deltatt i maktkamper internt i Troms. Men i boka kommer det frem at kona opplevde å bli trakassert på grunn av ektemannens roller.

Det har vært stridigheter rundt Line Miriam Sandberg.

– Per Sandberg forsvarer kona si i boka. Familien hadde nok mye å si for at han trakk seg, sier Mogård.

Frykter utviklingen

Per Sandberg mener også at partiet han stått last og brast med siden 1980-tallet er i ferd med å miste noe av det som etter hans mening i sterkest grad kjennetegner Frp.

«Partiet har forandret seg. Før var vi partiet for mannen i gata. Partiet som kjempet for dem som trengte oss, vi var klare i budskapet vårt. Men rollen som ombudsmann eller -kvinne har forvitret i Frp de siste årene. Jeg synes det er trist, for det var ett av partiets varemerker».

– Han er redd for at Frp vil forvitre nå som de er kommet i posisjon for første gang etter 40 år, sier Mogård.