– Tilhørighet er viktig, og det må vi skape for de som kommer

– Det er viktig å være åpen og nysgjerrig mot asylsøkerne, det er nøkkelen til integrering, mener Nasra Omar.

Nasra Omar

Nasra Omar har selv vært flyktning en gang i tiden. For henne var det avgjørende at nordmenn oppsøkte henne og introduserte henne for det norske.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Jeg tror vi kommer til å få folk med store sterke skjebner. Vi får mange unge mennesker som er redd, forvirret, spent, og som trenger tilhørighet og tilknytning, sier Nasra Omar.

Hun kom selv fra Kenya til Harstad som somalisk flyktning for 24 år siden. På Facebook oppfordrer Omar alle til å bidra til å gjøre en forskjell for dem som er ny i landet.

– Det er viktig at alle kommuner tilrettelegger for at de skal komme i aktivitet med en gang. De kan ikke sitte og vente på hva som skal skje med dem, de trenger et liv, å bli sett, de trenger å delta i samfunnet fra de ankommer, sier hun.

Hun mener Norge må vise seg som åpen, imøtekommende og nysgjerrig på våre nye landsmenn.

Det var også avgjørende for hennes del, da hun kom til landet som ei lita jente.

– Det betydde alt for oss

Hennes familie møtte et ungt kjærestepar gjennom Røde Kors som var med på å hjelpe dem inn i samfunnet.

– Det gjorde alt, det betydde alt for oss. Vi fikk et nettverk med en gang, vi fikk noen som brydde seg. Og det ble ikke så tungt for mamma, som var alene med tre døtre, sier Omar.

Hun tror det å ha fokus på små hverdagslige ting, som å lære dem å gå på ski, ta de med på kino, ulike aktiviteter, kan det komme mye godt ut av.

Men også kultur, musikk og idrett har vært viktig for integreringen. Selv har hun blitt en anerkjent trommeslager og artist i Nord-Norge.

– Det er et universalt språk som alle kan forstå, og alle har et forhold til. For meg var det nøkkelen til integrering. Det var nøkkelen til å bygge nettverk, å få drive med aktivitet som ga mening for meg selv og for alle som var med på det.

Må skape et fellesskap

Hvis Omar ikke hadde blitt møtt med åpenhet og nysgjerrighet, tror hun ikke hun hadde vært like forankret til landsdelen og det nordnorske.

– Å ha en tilknytning og historie med noen, enten det er din egen eller en utvidet familie, er så viktig. Vi mennesker trenger tilhørighet, det tror jeg på. Det må vi skape for dem som kommer, sier hun.