Hopp til innhold

– Tiden går uhyggelig fort når man er begravd i snøskred

Mads Gilbert, klinikkoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge sier at fremgraving etter skred må skje svært raskt dersom man skal ha en sjanse for å overleve.

– Slike snøskred er drepende farlig. Fremgraving må skje veldig fort dersom man skal ha en sjanse for å overleve, sier Mads Gilbert, klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

– Ja, man har dårlig tid. Tiden går uhyggelig fort hvis man er begravd i et snøskred. Da er det snakk om minutter, og statistikken er ikke noe hyggelig, sier Gilbert til NRK.

Han viser til ny forskning, og forteller at skal man ha 90 prosents sjansen for å oveleve etter å ha blitt begravd i snømassene, må man være funnet og gravd ut av snømassene innen 10 til 15 minutter.

– Så det er utrolig viktig at du bli funnet og gravd ut fort.

Han beskriver redningsaksjonen som nå pågår i Longyearbyen på Svalbard som intens. Et snøskred gikk over ti hus lørdag formiddag, flere er skadet og én omkommet.

– Situasjonen er svært alvorlig. Det er en katastrofesituasjon. Jeg berømmer de lokale mannskapene som virkelig står på, sier Mads Gilbert, klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk, UNN.

Han forteller at de har gode katastrofeplaner ved sykehuset og at de har iverksatt full aksjon.

– Det er blant annet tre ambulansefly på vei med team, pluss et team som skal ned med rutefly. Dette er situasjoner vi dessverre har måtte øve på.

Det skal være tre alvorlig skadde etter skredet, to av dem er barn.

– Har med seg gjenopplivningsutstyr

Klinikkoverlegen forklarer at med så mange skadde i en uoversiktlig situasjon er det nødvendig med støtte fra Tromsø.

– Slike snøskred er drepende farlig. Fremgraving etter skred må skje vært raskt dersom man skal ha en sjanse for å overleve.

Gilbert har selv jobbet ved sykehuset i Longyearbyen tidligere, som er en del av UNN.

– Alle som jobber i Longyearbyen er spesialsykepleiere. Det er en god legestab og et godt trent personell. De jobber med å ta vare på de skadde som de best kan.

Han forklarer at de viktigste tiltakene er de som gjøres lokalt nå, og at teamene som er på vei vil bistå med spesialutstyr.

– De har med seg gjenopplivningsutstyr for nedkjølte. Det tar flere timer å få fraktet skadde fra Svalbard til fastlandet, derfor må vi styrke den lokale beredskapen, sier Gilbert.

– Svært kompleks situasjon

Klinikkoverlegen sier at det spesielle med dettes skredet er at det har tatt bolighus, og at det gir bedre sjanser for overlevelse enn hvis du for eksempel står på ski og blir tatt av snøskred.

– Inne i et bolighus kan man overleve lengre, men man har ikke mye tid likevel. Sjansene for å overleve lengre enn 10–15 minutter i et snøskred er svært små. Her det mye boligmasse som må undersøkes nøye. Det er en svært kompleks situasjon.

Mads Gilbert sier at situasjonen for de som bistår i redningsarbeidet også kan være farlig.

– Over 100 stykker ute i et område med skredfare er skummelt. Det er kaldt og dårlig vær. Longyearbyen er blant annet avhengig av fjernvarme, og hvis infrastrukturen ryker er det svært kritisk.

NRK oppdaterer.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark