Hopp til innhold

– Terrortrening er best fra Rygge

Terrortrussel er en viktig grunn til å samle helikopterskvadronen på Rygge, mener Høyre-politiker.

Luftforsvarets 339. skvadron

Det ligger an til strid om hvor helikopterskvadronen og Bell 412 skal være i fremtiden.

Foto: Lars Magne Hovtun / Hæren/Forsvarets mediesenter

Rådeordfører René Rafshol

Leder René Rafshol i Østfold Høyre mener helikoptrene bør flyttes til Rygge.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Vi ser at terrortrusselen er reell. For at spesialkommandoen og Politiets beredskapstropp skal kunne trene best mulig, må de trene jevnlig. Det gjør de best på Rygge, mener leder René Rafshol i Østfold Høyre.

Det blåser opp til storm mellom de politiske partiene i Troms og Østfold. Helikopterskvadronen som i dag opererer 18 Bell 412-helikoptre, har til nå vært delt mellom Bardufoss og Rygge.

– Viktig å flytte til Rygge

Langtidsplanen for Forsvaret ble lagt fram den 17. juni. Her ble det blant annet foreslått å flytte alle helikoptrene fra Bardufoss i Troms til Rygge i Østfold.

Rafshol er klar på hva han mener er det beste valget.

– For å få kraftsamlet dette ett sted, er det viktig å få flyttet dem til Rygge.

Hæren kan miste helikopterstøtte

Flyttes helikoptrene til Rygge, vil imidlertid hæren i Troms bli stående uten helikopterstøtte.

– Jeg ser den utfordringen. Men med dagens situasjon med ni helikoptre og noen som hele tiden står på bakken, så er det en utfordring allerede i dag at de bare kan flytte én tropp om gangen, sier Rafshol.

På onsdag legges det fram en felles rapport om dette.

– La oss ikke blande inn alt dette

Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth mener også Hæren har behov for å trene med helikopter.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Fylkesrådsleder i Troms Cecilie Myrseth (Ap) mener man er nødt til å ha helikopterstyrker i nord, og peker på forsvarsoppdraget i nordområdene.

– Også den norske Hæren har behov for å trene med helikopter. Om man ikke kan gjøre dette, så vil det også være uansvarlig å sende ut styrker som ikke har denne treningen, sier Myrseth.

Hun mener det er et sidesprang å trekke inn terrorberedskap i helikoptersaken, og at man må skille mellom hva som er Politiets og Forsvarets oppgaver.

– Det kan godt være at man trenger å øke ressursene til Politiet for å styrke terrorberedskapen. Men la oss nå ikke blande alt inn i dette bare fordi man trenger flere argumenter for å re-åpne sin nære flyplass, sier hun til NRK.

Samarbeid mellom rødt og blått

Troms Høyre mobiliserer det de kan i kampen om helikopterskvadronen, og har allerede startet samtalene med Troms Arbeiderparti for å tale en felles sak.

– Det er naturlig at man snakker med alle partiene, men Arbeiderpartiet er selvfølgelig særdeles viktig som det største partiet, sier Troms Høyres fylkesleder Geir Inge Sivertsen.

Samarbeidet på tvers av partigrensene er også noe Rene Rafshol mener blir viktig.

– Det er veldig viktig. Det er veldig godt allerede i dag, og vi jobber intenst med å få til de beste mulige forsvarsløsningene for Norge.