Hopp til innhold

– Sushi er den nye tradisjonsmaten

Nordmenn bytter ut påskelammet og annen tradisjonsmat med rå fisk.

Fisk og sushi

Fiskehandler Yvonne Steffensen forteller at stadig flere, unge som gamle, lager sushi hjemme.

Foto: Petter Strøm

– Det har tatt veldig av. Vi hadde stor pågang, spesielt før påske og 17. mai. Folk bytter rett og slett ut tradisjonell mat med sushi, sier Yvonn Steffensen som er butikksjef for sjømatbutikken Dragøy i Tromsø.

Nordmenn spiser mer sjømat enn tidligere, og sushien har virkelig spredt sine finner her til lands.

Norges sjømatråd har funnet ut at vi nordmenn kjøpte sushi for 594 millioner kroner i fjor.

– Når sushi nå er blitt maten du tar med deg mellom møter eller på toget, er den også blitt allemannseie. Det er de ferdige sushibrettene som har bidratt mest til at nordmenn spiser stadig mer fisk på ris. Den neste store bølgen vil nok være hjemmelaget sushi, sier Lisbeth Bjørvig Hansen i Norges sjømatråd til rådets nettsider.

Alle innom

Tre av ti nordmenn sier i en undersøkelse at de spiser sushi minst to ganger i måneden.

I november åpnet restauranten Shin Sushi i Tromsø, en av få sushirestaurantene som leverer maten på samlebånd.

– Det er tydelig at sushi er veldig populært for tiden. Og alle typer mennesker er innom, sier restaurantansatt Sum Bong Chang.

Restauranten, som blant annet eies av Dragøy, omsetter for mellom rundt 800.000 kroner i måneden.

Nå skal de utvide med flere restauranter andre steder i landet.

Prøv noe nytt

– Vi har planer om å åpne to restauranter i løpet av 2014. Hvor de legges, ønsker jeg ikke å si noe om nå, sier Lasse Rød, daglig leder for Dragøy.

På Shin Sushi er det bitene med laks som er mest populære.

Yvonn Steffensen på Dragøy forteller at flere kjøper fisk for å lage sushi hjemme. Og folk begynner å bli mer og mer eksperimentelle når det kommer til sushifisk.

– Vi selger både kveite, torsk og marulk til sushi. Det fungerer kjempegodt i sushi, bare du husker å fryse fisken før bruk. Også røykelaks er veldig godt å ha i, forteller hun.

Video Slik lager du sushi

Mesteren Takeshi Mohri ved Tokyo Sushi School viser hvordan man lager sushi av norsk laks.


Ny verden

– Vi har forsøkt å få norsk ungdom til å spise fisk i mange år. Det har vært utallige mengder kampanjer og mye penger er brukt på produktutvikling. Nå har sushien klart å få de unge til å spise fisk, og veien fra sushi til å prøve fisk i andre retter er ikke lang, sier Lasse Rød.

– Bredden og tilgjengeligheten for sjømat er mye større nå enn den var tidligere. Sushi er blitt den nye hurtigmaten, i tillegg er det blitt veldig enkelt å kjøpe og tilberede fisk. Så lenge det er skinn og beinfritt, selger det, sier Henning Beltestad i Lerøy.

Tjener rått på fisk

Og sjømattrenden sprer seg i Europa også. Sushirestaurantene kommer til overflaten over alt.

I Paris har sushi passert pizza som den mest populære fast food-retten, og da er det for det meste laks av de norske fiskeslagene som blir benyttet.

– Nå jobbes det med å få inn hvite fiskeslag fra Norge på sushimenyen, men det er en vanskeligere oppgave enn å få inn laksen, sier Audun Iversen, forsker i Nofima, til Aftenposten.

– Vi ser at ørret og laks blir mest brukt i sushi, men kveite og kamskjell er produkter som også fungerer bra, sier konsernleder for Lerøy seafood group, Henning Beltestad til NRK.

De hadde en fin økning i eksporten i første kvartal i år, og regner med at den vil fortsette.

Fire milliarder

– Sjømat er veldig etterspurt og har stort potensial. Det har vært en stor økning på konsumsiden, mye på grunn av den økte tilgjengeligheten, sier Beltestad.

Norge eksporterte sjømat for 4,4 milliarder kroner i april. Det er 795 millioner kroner mer enn i samme måned i fjor, ifølge en rapport for Norsk sjømatråd.

Hittil i år har vi eksportert havets frukter for 17,8 milliarder kroner, og markedet tyder på at fersk fisk fra Norge vil selge enda mer i tiden fremover.

– Vi ser noen forandringer i trendene i Europa. Salget av klippfisk er på vei ned i land som Frankrike, Portugal og Spania. I stedet begynner fersk fisk å finne veien til stadig flere europeiske matfat, sier Lasse Rød på Dragøy.